Dnevni krevet: Aristokratski kutak za uživanje

Ako ste gledali istorijske filmove i serije, primijetili ste da je nezaobilazan dio scenografije komad namještaja koji izgleda kao krevet, ali bez naslona, krevet na kojem pripadnici visoke klase odmaraju i lješkare.

Krevet za dnevni odmor (eng: daybed) se ne bi baš mogao nazvati novim trendom uređenja, nego komadom namještaja koji se vratio u domove iz daleke prošlosti, odnosno vratili su ga oni koji žele da iskoriste sve hedonističke prednosti namještaja i privatnog prostora.

Kreveti za dnevni odmor se postavljaju u dnevni boravak. Mnogi su skeptični prema ovom komadu namještaja. Sofe i kauči u dnevnoj sobi se možda koriste za spavanje, ali samo u slučaju nužde, i ta funkcija je uvijek sekundarna. Međutim, imajte na umu da su ovi kreveti u prošlosti bili rezervisani samo za one s najvećim povlasticama. Zato, prepustite se blagodetima svog doma, nađite najudobniji položaj i uživajte u svom dnevnom boravku na jedinstvenom spoju fotelje, kauča i kreveta.

Moderne verzije dnevnog kreveta

Kreveti za dnevni odmor posljednjih godina su ponovo doživjeli veliki talas popularnosti. Oni ne bi trebalo da imaju naslon za leđa, nego samo naglašene, odnosno izdignute bočne strane. Oni u izvornom obliku ističu se strogim linijama, jednostavnošću i elegancijom.

Međutim, ponovna popularnost im je donijela i mnoštvo različitih modernih verzija, u novim oblicima, materijalima, kao i cjenovnom rasponu. S novim karakterom omogućena je i nova funkcija, tako da se moderne verzije ovih kreveta mogu koristiti i kao dodatni kreveti za spavanje.

Takođe, moderni kreveti za dnevni odmor su udobni, što i nije uvijek bila odluka izvornih verzija zbog čvrste strukture i manjeg izbora udobnih i fleksibilnih materijala. Ove komade namještaja uvijek je odlikovala gracioznost i elegancija, zbog čega su bili neizostavan dio dekorativnih elemenata za uređenje.

Bogata istorija

Kao i većina modernog namještaja, kreveti za dnevni odmor su korišteni u drevnom Egiptu, Rimu, Grčkoj, ali i Kini. Predstavljali su mjesta za odmor, a posebno su zastupljeni bili u starom Egiptu, gdje su izrađivani od jednostavnih, geometrijskih drvenih ramova s improvizovanom tkaninom kao tapacirungom. Dizajn je evoluirao i mijenjao se vijekovima.

Kasnije su od kreveta za dnevni odmor nastale razne vrste fotelja, poput slavne Chaise longue, koja je bila najpopularnija za vrijeme kralja Louisa XIV, dok su se u Americi razvili u različite varijante koje su strogo nazivali kaučima.