Ružičasta donosi nježnost i sreću

Ružičasta je boja sreće. Ona stvara osjećaj topline, umanjuje agresivnost i smanjuje pretjeranu osjetljivost. Evocira slatkoću, nježnost, ženstvenost. Kao i kod svake druge boje, utisak koji ostavlja zavisi od nijanse i načina primjene, tako da se prostori u kojima dominira roza boja kreću od kičastih do savršeno elegantnih.

Savjeti

Ako imate gard prema ružičastoj boji jer ste je prečesto viđali u sobama za djevojčice, znajte da je ona više od toga. Pažljivo istražite nijanse ružičaste, odnosno koja bi se najbolje uklopila u vaš stil.

Na primjer, pastelnoroza vrlo je nenametljiva i savršena za shabby chic, vintage stil, ali i moderni skandinavski.
Jarko ili neon roza je intenzivna, vibrirajuća i aktivna, te može odlično izgledati u savremenim prostorima, kao dominantna ili u detaljima.

Roza boja se dobro slaže sa svim nijansama crvene, ljubičaste, plave i sive. Odlična je pozadina za drveni namještaj, ali i onaj sa finišem visokog sjaja. Uz crnu kreira dramatičan efekat, ali izbjegavajte je kombinovati sa žutom i narandžastom.

bk-painted-pink-kitchen-september-issue (1)

Iako opet valja naglasiti da roza enterijeri mogu biti izuzetno sofisticirani te da upravo ova boja može unijeti “smirenost” u prostor, ali ako želite suprotan efekat, ovo je boja za vas. Ružičasta traži raskoš, te ne morate štedjeti u vrsti i količini tkanina, posebno onih sa svilenkastim odsjajem.

Ako želite unijeti ružičastu boju u dom, nabavite neki od dominantnijih komada – prostor ćete začiniti, dobiće svoj smisao, neće izgledati kao barbi kućica. Možete izabrati veliko ogledalo s debelim okvirom, ukrasnu skulpturu, podnu lampu, baršunastu fotelju, pastelne zavjese i sitne dekoracije (vaze, zdjele, držače za knjige, svijećnjak, svijeće…).
Vaša roza priča će tada dodatno iznenaditi svojom pojavom i ostaviti utisak dobro promišljenog uređenja.

Energično u dnevnom boravku

Boje puno utiču na nas kao i naše okruženje, što posebno vrijedi za vizuelne tipove ljudi. Na primjer, tonovi fuksije u prostor će unijeti energičnu atmosferu. Koristite ovu boju u prostoriji u kojoj često boravite, kao što je dnevna soba, a da biste je držali pod kontrolom kombinujte je sa sivom bojom.

inspiring-pink-living-room

Suptilno u spavaćoj sobi

Pastelni i prljavoroza tonovi su idealni za spavaću sobu, posebno u kombinaciji sa bogatim smeđim, čokoladnim tonovima. Uspješno spojeni djeluju senzualno i stvaraju osjećaj udobnosti i sigurnosti.

bedroom-marvelous-pink-girl-bedroom-design-and-decoration-using-modern-stainless-steel-chrome-canopy-bed-frame-including-light-pink-curtain-over-bed-and-peach-pink-bedroom-wall-paint-excellent-images

Nove kombinacije u dječjim sobama

Svi znamo da je roza najzastupljenija u dječjim sobama, toliko da je čak i zovemo “baby roza”. Ako vam treba ideja za osvježavanje dječje pink sobe, pokušajte sa mint ili pistaćezelenim tonovima.

Ružičasto u kupatilu

Na tržištu postoje kupatilski elementi u cijelom spektru nijansi roza boje. Spojite ih s bijelim zidovima, prljavoplavim ili sivim detaljima i kao završni detalj dobra rasvjeta koja će cijelom kupatilu dati smisao.

lovable-bathroom-idea-pink-tile

Roza za 2015.

Svake godine poznati proizvođači boja biraju nove nijanse koje bi trebalo da unesu osvježenje u enterijere. Ove godine je hit boja burgdunca Marsala, a svi proizvođači su izdvojili još po niz nijansi. Iako su liste različite, na svima se nalazi roza boja – u svjetlopastelnom tonu. Ova boja se u enterijerima već intenzivno počela pojavljivati još prošle godine, ali i u kozmetičkoj i modnoj industriji te je sada neizostavni dio na crvenom tepihu u vidu glamuroznih toaleta.

J_412CHE_WombChair_0695aw9

Blijedoružičasta je romantična, otvorena, smirena, minimalistička i suptilna. Sa velikom dozom žutog pigmenta daje utisak skromne ljepote i elegancije, nježnosti u prostoru koju gotovo da možete osjetiti. Iako je topla, nije djetinjasta ni preslatka, više je neutralna poput bež i sive. Lijepo se kombinuju sa svim neutralnim, te svim bojama drveta. S obzirom na to da je veće komade namještaja teško naći u ovoj boji, najbolje je koristiti kao boju zidova i kroz detalje.

BPF_make_room_gender_neutral_apartment_bed_area_h.jpg.rend.hgtvcom.1280.960