Sjaj luksuznog komfora

Iako je minimalistički stil popularan u savremenim enterijerima, fascinacija dalekim i mističnim Orijentom te raskošom i tradicijom Bliskog istoka neiscrpna je inspiracija dizajnerima sa Zapada.
Dizajn orijentalnog enterijera povezan je s imućnosti i sjajem luksuznog komfora, koji reflektuje bogatstvo kulture kao i mističnost davnih vremena.

Tople i jarke boje

Karakteristično za stil ovog podneblja su jarke i tople boje, koje se prožimaju kroz kompletan prostor. Prigušeni tonovi crvene, zelene, ljubičaste, narandžaste glavni su uzorci boja koje se međusobno nadopunjuju. Izuzetak nisu ni svjetlije nijanse, od kojih je najčešće korištena bež boja, dok bijela boja izgleda kao nepoznati pojam u orijentalnom domu. Te palete boja služe uglavnom kao sredstvo za balansiranje među navedenim dominantnim bojama kako bi se dobilo na harmoničnosti prostora.

most-luxury-interior-design-arabian-living-room-style-ideas-Islamic-home-design-middle-eastern-style-bedroom

Takav primjer su zidovi na koje su aplicirane dekorativne tehnike, koji stvaraju svilenkastu podlogu te svojim sjajem daju na prefinjenosti enterijera i dodatno naglašavaju luksuznost prostora. Sofisticirano rješenje je, također, i oslikavanje geometrijskih i apstraktnih motiva na unutrašnjim zidovima, koji se uspješno dobijaju šablonima, kako bi određene površine bile precizno oslikane. Kako bi se zidovi istakli, uglavnom su popularni naglašeni motivi s krupnim uzorcima.

Motivi luksuza

Zidove krase i bogato nabrane zavjese te paneli od muslina, koji, osim što se koriste za dekoraciju, također imaju i funkciju zamračivanja prostora. Motivi na zavjesama su većinom izvezeni zlatnim nitima na tamnijoj podlozi, kreirajući razne upečatljive motive. Viseći lusteri od kristala i mesinga sa bogatom dekoracijom daju poseban efekat glamura.

IMG_6783

Nezaobilazni dio modnog uređaja čine keramičke pločice, koje daju jedinstven pečat prostoru. Najzastupljenije su pločice raznih geometrijskih dezena, koje su ručno oslikane. U prostranim predjelima luksuznih enterijera na velikim površinama zastupljene su vrlo efektne mermerne ploče, koje daju visoki sjaj i notu prefinjenosti.

arabian4

U nekim enterijerima su korišteni i parketi, te su na njih postavljeni raskošni persijski tepisi. Iako veliki komadi namještaja prevladavaju u luksuznim domovima Bliskog istoka, ono što daje romantičnu notu jesu mali detalji i unikatni dekorativni dodaci, koje možemo pronaći u svakom dijelu doma. Perforirani detalji od bakra, posuđe, svijeće i vaze upotpunjuju prostor te daju na unikatnosti.

Luxury Bedroom Interior

Sofe i kreveti su popunjeni raznim jastucima u različitim veličinama i stilovima. Bitan faktor je upotreba jarkih boja i šara, kako na većim površinama, tako i na manjim, kao što su prekrivači i prostirke. Raskošan namještaj je pravljen od tamnog drveta sa gvozdenim detaljima.

IMG_6656

Po čitavom enterijeru su vidljivi ukrasni detalji koji su ugravirani u drvo te mnoštvo geometrijskih elemenata i filigranskih detalja koji nas automatski privlače. Tkanine zauzimaju bitno mjesto prilikom dizajniranja enterijera. Predivne dekorativne tkanine, poput svile i pliša, s autentičnim šarama nalaze se na svakoj presvlaci namještaja.

g_p17v37fesi28j1ke89bo52t8d01v

Možemo da kažemo da je Bliski istok savršenstvo boja i geometrijskih oblika, čija će tradicija biti vječna inspiracija.