Očaravajuća ljepota moskovskog metroa

Izgled metroa u Moskvi predstavljen je prvi put 1930. godine na plakatima polijepljenim u glavnoj moskovskoj ulici Tverska i već tada su stanovnici tog grada bili fascinirani njegovim izgledom, da bi, nakon što je konačno izgrađen 1935. godine, prema mišljenju mnogih, ponio titulu najljepšeg svjetskog metroa očuvavši je sve do danas.

metro u moskvi

Moskovski metro se kroz godine proširio na više od 200 stanica, ali i nakon što je prvobitno izgrađen bio je svojevrstan labirint podzemnih stanica od kojih svaka ima poseban arhitektonski stil.

Izgradnjom pojedinih metro stanica se kroz barok proslavila bogata istrija Rusije, dok se izgradnjom drugih stanica jednostavno samo težilo estetici, piše CNN.

Sovjetski političar Lazar Kaganovich, čvrsti staljinist, stajao je iza izgradnje moskovskog metroa, a njegova vizija rezultirala je efikasnim sistemom podzemnih željeznica koji je prevozio građane.

Istoričari umjetnosti Nikolaj Vassiliev je istakao da zbog brzog načina života stanovnici Moskve sve manje pažnje obraćaju na obojene zidne slike i mozaike, ali da se nada da će se zanimanje za arhitekturu i dizajn moskovskog metroa ponovo probuditi.

“Danas na stanicama možemo opaziti uglavnom određena umjetnička i ideološka značenja, ali tridesetih godina prošlog vijeka bilo je važnije riješiti sovjetske probleme vezane za promet kapitala”, rekao je on u intervjuu za CNN.

Prema njegovim riječima, stanica Mayakovskaja slavi avijaciju, a ako putnici podignu pogled vidjeće crteže sovjetskih aviona koji lete kroz plavo nebo. Stanice Novokuznetskaya i Avtozavodskaya, s druge strane, prikazuju industrijsku snagu svojih susjeda.

“Mnoge poslijeratne stanice prikazivale su pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Stanice kasne staljinske ere pokazuju raskoš u oblicima ruskog baroka”, rekao je Vassiliev.

Moskovski metro i dalje ispunjava svoju prvobitnu i glavnu svrhu: prevozi ljude. No, uzimajući u obzir zanimljive arhitektonske detalje, može predstavljati svojevrsno kulturno-istorijsko nasljeđe umjetnosti i arhitekture.

Još neke od najljepših podzemnih željeznica pogledajte na OVOM linku, a OVDJE možete saznati više o fascinantnom štokholmskom metrou.