Hrvatski studio projektovao novi kineski hotel bolji od hotela s 5 zvjezdica

U Kini je svečano otvoren Hotel LN Garden, koji je projektovao hrvatski studio 3LHD.

Hotel površine 61.068 metara kvadratnih, s ukupno 365 soba, dio je Nansha Seaside parka na ušću Biserne rijeke u kineskom gradu Guangzhou. Njegov volumen i velika površina vizuelno su horizontalnim linijama fasade uklopljeni u prirodu koja ga okružuje, a biće kategorizovan kao platinum-five star, te će prema kineskim pravilima kategorizacije imati značajno viši standard od hotela s pet zvjezdica.

Za izgradnju ovog luksuzno opremljenog hotela bile su potrebne tri i po godine. Prvi upit stigao je na 3LHDovu mail adresu u decembru 2013. godine, a nakon inicijalnih sastanaka i komunikacije preko interneta uslijedio je i prvi posjet lokaciji te početak rada na projektu. Hotel se nalazi na ušću Biserne rijeke, u centru trenutno najveće aglomeracije na svijetu koja obuhvaća megalopolis s preko 60 milijuna stanovnika.

Glavni javni prostor hotela na zapadu ima pogled na zaljev, a na istočnoj strani gleda na Seaside Park. U njemu dominiraju dva vertikalna lobija i velika vodena površina.

Investitor je Lingnan Grupa, velika kompanija čija je primarna djelatnost hotelijerstvo i turizam. U njihovom je vlasništvu više od 60 hotela i hotelskih lanaca diljem Kine. Njihovi poslovni interesi uključuju i prehrambenu industriju, logistiku, maloprodajne lance, te transportne usluge.

U centralnom lobiju, koji se proteže kroz cijelu visinu hotela, postavljena je umjetnička instalacija Ivane Franke “Ecoes of a light-second”. Instalacija izrađena od transparentnih elemenata od pleksiglasa refleksijama naglašava prisutne elemente iz prirode – svjetlo, zrak, vjetar i vodu. Prostori različitih namjena i sadržaja povezani su organskim rasporedom različitih sjedećih garnitura koje razmještene u grupe stvaraju malene, intimne zone koje se prilagođavaju korisnicima i njihovim potrebama.

Naglasak je u enterijeru, posebno u smještajnim jedinicama, stavljen na luksuzne prirodne materijale, a netipičnom prostornom organizacijom omogućen je neometani pogled prema okolišu.

Gosti mogu birati između nekoliko restorana koji se nalaze u hotelu – svaki od njih nudi drugačije iskustvo i atmosferu postignutu različitim materijalima i namještajem.

Kineski restoran, kojemu se pristupa iz lobija dvorane za bankete, impresionira dvostrukom visinom plafona i panoramskim pogledom na okolinu. Na jednoj strani restorana, u prizemlju i na galeriji, nalaze se privatne blagovaonice s pogledom na cijeli prostor restorana. Topli tonovi crvenog podnog kamena i meke površine diskretno osvijetljenih bakrenih zavjesa koje vise sa stropa u kontrastu su s oštrim vertikalama metalnih cijevi kojima su obložene privatne dvorane za blagovanje.

Zapadni restoran smješten je ispod centralnog lobija. Stolovi su organizovani oko centralnog “trga”, smješteni ispod krošnji drveća i zelenila. Glavna karakteristika prostranog restorana je dvostrani pogled na krajolik komplimentiran unutarnjim zelenilom i pogledom na sam lobi.

Sjeverni dio prizemlja hotela rezerviran je za opuštanje i različite tipove rekreacijskih aktivnosti. Sekundarni lobi, koji predstavlja produžetak glavnog vertikalnog lobija, centralna je tačka relax zone hotela. Iz njega se različiti sadržaji prostiru u tri smjera. Zdravstveni i spa centar s unutarnjim bazenom s Whirlpoolima, hidro masažom, dvadeset pet metarskim trakama za plivanje i vanjskim proširenjem smješten je u sjeverozapadnom krilu hotela.

Sklop dječjeg i velikog vanjskog bazena, zajedno s umjetnom oazom i proširenim unutarnjim bazenom, koji prate obalu jezera i odvajaju prostor hotela od javnog prostora zaljeva, oblikuju vanjsku spa zonu. Raskošno zelenilo koje se oko skrivenih terasa restorana i dvorane za bankete razvija u prekrasne vrtove obogaćuje vodene atrakcije i uklapa ih u park.

Vanjski prostori hotela oblikovani su tako da povežu građevinu s krajolikom, zelenim elementima koji se ponavljaju u unutrašnjosti građevine, a enterijer se stapa s okolišem. Izmjenom osunčanih i sjenovitih zona, vodenih i zelenih površina i streha, oblikovani su otvoreni prostori. Kontaktnu zonu između parka i hotela omekšavaju visoka stabla posađena po cijeloj parceli, a biljne vrste su odabrane da djeluju kao naglasak (palme) ili kao zelena pozadina (stabla i manji grmovi).