Obnovite namještaj farbanjem

Ljeto sa sobom donosi svježe boje, dobru energiju i raspoloženje, koje većina nas želi da unese i “ostavi” u domu. Tada najčešće i nastaju određene promjene u enterijerima – nova dispozicija elemenata, boje, tapete, uvođenje veselih štofova i detalja, ali i bojenje i reparacija namještaja.

S obzirom na to da je većina elemenata namještaja u enterijerima izvedena od drveta, odnosno drvenih poluproizvoda, prije redizajna poželjno je znati proces i način bojenja tih materijala. Najčešći pločasti materijali za opremanje enterijera su medijapan (MDF) i iverica.

Lakirani MDF trenutno je najtraženiji materijal na našem području, sastavni dio skoro svakog savremenog enterijera. Za finalnu obradu lakiranog medijapana koriste se pokrovne boje (boja + lak) najčešće prema RAL karti. U zavisnosti od postotka sjaja koju pokrovni lakovi sadrže, kao konačan rezultat dobija se mat (5% sjaja) ili površina visokog sjaja (80-90%). Postoje i različiti, specijalni efekti, ali i strukture koje takve boje mogu sadržati.

Faze farbanja namještaja

Proces bojenja, odnosno lakiranja medijapana, ima nekoliko faza. Prva faza je priprema podloge. Podrazumijeva se da površina mora biti kvalitetno obrađena, odnosno obrušena, kako bi proces lakiranja bio uspješan. Tada se na površinu nanosi pokrovni lak (tzv. temeljna boja, jednom ili dva puta), poslije toga ide međubrušenje, zatim završni pokrovni lak u željenoj nijansi.

Ukoliko se radi o redizajnu, odnosno novom bojenju MDF-a, neophodno je brušenjem, ujednačeno “skinuti” površinski sloj stare boje, odnosno laka, pa tek nakon toga nanijeti novi sloj. Bitno je napomenuti da je najbolji rezultat bojenja onda kada se iz svijetle prelazi u tamnu – nekad je dovoljno nanijeti samo jedan nanos kako bi efekat bio zadovoljavajući.

6

Za razliku od pokrovnih, transparentne boje i lakovi koriste se kod furniranih pločastih elemenata namještaja. U tu kategoriju ubrajaju se furnirana iverica i furnirani MDF. Postupak finalne obrade je isti, razlika je samo u kantovanju, koje je za ivericu neophodno. Iverica se kantuje listovima furnira, dok MDF, zbog svog kompaktnog sastava, daje mogućnost obrade (obaranja i zaobljenja) ivica – tzv. rundovanje.

Najzastupljeniji furniri koji se koriste na našem podneblju su bukva, hrast i orah. Svi standardni furniri u daljoj obradi mogu se bojiti u željene transparentne prirodne tonove drveta, poput trešnje ili mahagonija (najtraženiji zahtjevi na domaćem tržištu).

Transparentnim bojama naglašava se tekstura drveta. Postupak završne površinske obrade furniranih elemenata isti je kao kod lakiranog medijapana, s tim što je, u ovom slučaju, temeljni lak transparentan. Prilikom redizajna namještaja s furniranim elementima takođe je neophodno obrusiti završni sloj laka, potom nanijeti novu boju. Isti je postupak i s namještajem od punog drveta.

 

colorful-country-kitchen-design

Ukoliko je u pitanju složenija raparacija, koja podrazumijeva saniranje oštećenja, pukotina ili dubljih ogrebotina na komadima namještaja, neophodno je oštećenja “popunjavati” adekvatnim ljepilom, zatim zajedno s ostalim dijelovima temeljno obrusiti.

Za brušenje se najčešće koristi nekoliko vrsta brusnog papira kako bi se došlo do željene podloge. U kućnoj varijanti reparacije ili bojenja namještaja, najčešće se koriste brusne spužvice ili papiri manjih granulacija.

Bojenje, odnosno prebojavanje, u varijanti “kućne radinosti” najjednostavnije je izvesti valjkom. Ovakav tip nanosa je najčistiji, ali bi trebalo ravnomjerno i strpljivo nanositi boju. Mana je u sušenju – u ovom slučaju ono je najdugotrajnije.

 nova2

Oplemenjena iverica

Termin oplemenjena iverica koristi se za ivericu presvučenu melaminskom folijom, koja može biti u različitim tonovima i dezenima – štampama, printovima. Razlikujemo nekoliko tipova – uni-dekore, koje karakterišu jednoobrazne boje, drvo-dekore s printovima različitih vrsta drveta, potom oplemenjenu ivericu s različitim sjajnim ili mat efektima, metalik varijantama, visokog sjaja s efektom ogledala…

Pored dezena, melaminska folija može imati i različite strukture, poput glatke, hrapave ili strukture drveta – sa godovima. Ovakav tip materijala, sa završnom obradom u vidu melaminske folije, nije pogodan za bojenje, odnosno prebojavanje i takav vid reparacije.

Redizajn tog tipa je moguće izvesti sprejevima u boji, ali svakako nije postojano i poželjno rješenje. Oplemenjenu ivericu najjednostavnije je “osvježiti” folijom u boji ili zanimljivom tapetom.

 nova3

Ukoliko se odlučite da sami mijenjate boju namještaja ili nekog od njegovih elemenata, razmislite o najjednostavnijim varijantama koje će imati najbolji efekat. Za zahtjevne i složene reparacije, svakako je dobro obratiti se profesionalcima.

 

nova1