Kako maksimalno iskoristiti prostor u kupatilu

Postoji mnoštvo načina, trikova i ideja pomoću kojih možete napraviti lijep i ugodan ambijent u malom prostoru, prilagođavajući namještaj i raspored za optimizaciju prostora.

Ovo važi za dnevnu, spavaću sobu, pa čak i kuhinju, ali u kupatilu je situacija dosta teža. Opremu kupatila čine ugradni elementi pa kada se kada ili tuš, toalet i umivaonik postave, slobodan podni prostor je premija. Zato je najvažnije razmotriti sve opcije maksimizacije prostora u malom kupatilu prije i tokom gradnje, jer sve ostalo kasnije daje manje rezultate.

Kad gradite

Prirodna svjetlost je veliki plus u svakom kupatilu, a posebno u malom. Ali ako nemate mogućnosti ostavljanja prozora, važno je omogućiti dobru rasvjetu, strateški raspoređenu na plafonu ili na zidu, oko ogledala, pa čak i oko sanitarija. Ako postoji mogućnost, razmislite o ugradnji svjetlosnog tunela koji dovodi svjetlost izvana.

Niše u zidu kupatila su dobar izbor prostora za odlaganje. One vas pošteđuju postavljanja polica i ormarića za kupatilske potrepštine, ali na njih treba računati prilikom izgradnje. U suprotnom, koštaće mnogo više.

small-bathroom-with-shower-801-small-bathroom-ideas-with-shower-doors-808-x-990

Kad opremate kupatilo

Uobičajeno je, i svima dobro poznato, da bi za malo kupatilo trebalo birati pločice svjetlijih i neutralnijih boja. Međutim, ovo nije pravilo, i tamnije boje mogu izgledati odlično u kupatilu, ali sa dobrim osvjetljenjem, keramikom zanimljivih uzoraka, detalja…

S obzirom na to da je ovo teško postići, idite na sigurno, koristite neutralnije boje, koje ne moraju podrazumijevati bijelu. Ako želite osjećaj harmonije u prostoru, onda koristite iste keramičke pločice na podu i zidu, a ako pločice nisu postavljene čitavom visinom do plafona, ostatak zida obojite u istu ili za nijansu svjetliju boju.

Ako, pak, ne želite riskirati efekat monotonije, onda na jednom dijelu ubacite nešto drugačiju keramiku. Na primjer, drugačije podne pločice, ili naglasite zid na kojem je umivaonik ili kada pločicama živih boja i drugačijeg dezena.

Awesome-Small-Bathroom-Ideas-About-Remodel-Small-Home-Decoration-Ideas-with-Small-Bathroom-Ideas
U Skandinaviji, gdje mala kupatila nisu rijetkost, vlada kupatilski trend tuša bez ikakvih okova s nagibom umjesto tuš-kadice, eventualno se odvoji kupatilskom zavjesom od ostatka prostorije. Ako vam je ovo previše, birajte tuš-kabine sa što više minimalističkim okovima. Na primjer, tuš-kabina bez rama sa debelim providnim staklom i tuš-kanalom umjesto sifona, s podom od keramičkih pločica, stvoriće osjećaj prostranijeg i prozračnijeg prostora.

Ukoliko police ili ormariće za odlaganje postavite na zid, ne morate koristiti umivaonik s ugradbenim ormarićem, čime ćete dobiti na prostranosti i slobodnom prostoru na podu. Osim umivaonika koji nije spušten na pod, na vizuelnoj prostranosti ćete dobiti i ako ugradite “viseću” WC školjku.

modern-bathroom

Uređenje kupatila

U malo kupatilo ne unosimo više od nekoliko elemenata osnovne opreme, zato ona mora biti pomno izabrana. Glavni, često i jedini dekorativni element u kupatilu je ogledalo. Birajte ogledala bez teških ramova i iskoristite maksimalan prostor predviđen za ogledalo, osim u slučaju da reflektuje WC školjku.

Ogledala okrugle forme su popularna u posljednje vrijeme, lijepo izgledaju i u manjim i u većim formatima, a mogu biti obrubljeni policama.

1
Što se tiče ostalih dekorativnih elemenata, nemojte ih uvoditi na štetu iskorištavanja minimalnog slobodnog prostora, posebno ako nemate prozor u kupatilu. Ali ako prostor dozvoljava, horizontalne police na zidu, s nekoliko ukrasnih detalja, napravićete razliku kakvu niste ni slutili.

Fantastic-Small-Bathroom-Design-Images-With-Additional-Inspiration-Interior-Home-Design-Ideas-with-Small-Bathroom-Design-Images