Karim Rashid dizajnira “OCEANA” kolekciju namještaja od plastike

U svijetu dizajna ovih dana sve je užasno. Od kancelarijskih stolica Herman Miller do 3D printerskog namještaja za plažu, svaki dizajner se fokusira na recikliranje okeanske plastike. Ali kada je u pitanju održavanje ravnoteže između forme i funkcije, nema boljeg od Karima Rashida, koji je često hvaljen kao ‘Princ plastike’ zbog svog zapanjujućeg rada s plastikom. Karim Rashid je nedavno predstavio svoju novu kolekciju OCEANA, koja je dizajnirana korištenjem okeanske plastike.

 

Karim Rashid

 

Karim Rashid

 

Karim Rashid

 

Karim Rashid

 

Karim je razvio OCEANA kolekciju u saradnji sa zajednicom Solaris. Smatra se ekološkim korakom ka holističkom dizajnu, OCEANA je dio UN-ovog projekta Circular Ocean Plastic “Closing the Loop” koji se fokusira na prenamjenu morskog plastičnog otpada koristeći vrhunsku tehnologiju koja potiče međusobnu suradnju.

Inspiriran programom, Karim je bio potaknut da stvori skulpturalni, udobniji svijet kroz pametnije ekološke materijale. Kolekcija se sastoji od namještaja napravljenog od reciklirane okeanske plastike i velike 3D štampe. Na prvi pogled izgleda kao da je namještaj isklesan od ledenih blokova. Međutim, stolica, stol i sofa izrađeni su od okeanske plastike u vrhunske doživotne proizvode.

Ostajući vjeran svojoj reputaciji,  Karim Rashid je još jednom pokazao zašto je ‘Princ plastike’ pretvarajući plastični otpad u potpuno nove predmete. Bez ikakvih konkretnih napora, planeti je suđeno da se uguši od plastike. Nerazgradivi materijali ugrožavaju i kopneni i morski život, međutim, dizajneri poput Karima Rashida pokazuju način da pomognu u spašavanju planete i njenih stanovnika kroz recikliranje okeanske plastike.

Izvor: homecrux