Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Prilikom procesa uređenja enterijera, malo ko obraća pažnju na podove…Međutim, podovi i te kako mogu da budu upečatljiv dekorativni detalj, a jedna od najefektnijih šara jeste motiv šahovske table.

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju ambijenta i unjeti novu, dinamičnu atmosferu u prostoriju.

Transformaciju poda u šahovsku tablu možete da pretvorite u jeftin “uradi sam” projekat, koji vam neće oduzeti više od jednog vikenda, a pružiće i više nego efektan završni rezultat. Još jedna od prednosti ovog motiva jeste što se idealno uklapa u sve prostorije, kao i u razne stilove.

Šahovskom šarom možete oplemeniti kuhinju, kupatilo, dnevnu sobu, pa čak i trem. Jednako dobro će se uklopiti u retro ili moderan stil, eklektične ili gotičke elemente. Možete čitav pod prekriti kvadratima crno-bijele boje (ili kombinacijom drugih nijansi), a možete i izabrati dio prostorije koju želite da stavite u fokus posmatrača.

Još jedna u nizu opcija jeste postavljanje dviju odvojenih šahovskih tabli na istu površinu. Ovo idejno rješenje unjeće dinamičnost i kontrast u enterijer. Sa druge strane, ukoliko ste ljubitelj optičkih iluzija, pločice možete da postavite iskrivljene pod uglom od 45 stepeni – umjesto kvadrata, elementi šahovske table dobiće dijamantski oblik.

Klasičan izbor prilikom odabira šahovskog motiva jesu pločice u konstrastnoj kombinaciji crne i bijele boje. Međutim, nemojte se libiti da eksperimentišete i sa drugim nijansama. Na primjer, šahovska table dominantno crvene boje unjeće živost i vedrinu u kuhinjski prostor, dok su za spavaću sobu idealan odabir pločice plave boje, koja podstiče na opuštanje i odmor.

Ukoliko se odlučite za podnu šahovsku tablu, šarolik izbor imaćete i prilikom odabira materijala. Najednostavnije rješenje za “uradi sam” projekte su vinil pločice, koje dolaze i u samolepljivoj varijanti. Naravno, možete izabrati i keramičke pločice ili daske od obojenog drveta, s tim što je za njihovo postavljanje potrebno malo više iskustva.

Prilikom izbora materijala, obavezno uzmite u obzir enterijer u koji unosite šahovski motiv. Mat pločice savršeno će se uklopiti uz  sive betonske ili drvene elemente, dok će pločice koje se presijavaju poput mermera unjeti notu glamura u svaku prostoriju.