Dani Frankofonije u BiH 2015.

Nizom kulturnih događaja u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, BiH će od 17. do 31. marta obilježiti Dane frankofonije, posvećene francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini oko 247 miliona govornika u svijetu.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić podsjetila je danas u Sarajevu da se na današnji dan u 80 zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije, u kojoj BiH od od 2010. godine ima status posmatrača, obilježava Dan frankofonije.

“Status posmatrača značajan je za BiH jer to znači pridruživanje porodici zemalja sa 300 miliona stanovnika koje dijele jednake vrijednosti demokratije, poštovanja ljudskih prava i angažuju se na promovisanju jezičke i kulturne raznovrsnosti”, istakla je Babićeva na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, na današnjem sastanku sa predstavnicima ambasada zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije koji su akreditovani u BiH još jednom je potvrđena posvećenost saradnji na zajedničkim projektima obrazovanja i kulture.

“O novim aspektima saradnje razgovarali smo posebno u kontekstu evropskih integracija BiH”, dodala je Babićeva.

Ambasador Francuske Kler Bodoni istakla je da je francuski jezik drugi govorni jezik u UN, poslije engleskog, i treći u EU, poslije engleskog i njemačkog.

Ona je i ovom prilikom podržala evropsku perspektivu BiH.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su učestvovali i diplomatski predstavnici Belgije, Egipta, Francuske, Grčke, Rumunije i Švajcarske rečeno je da francuski jezik uposjeduje vitalnost i ima globalni doseg.

Izvor – Agencije