Obiđite prostrani kenijski dom Naomi Campbell

Kad god supermodel (i novopečena majka) Naomi Campbell treba da se isključi, ona odlazi u svoju luksuznu, prozračnu vilu u Malindiju u Keniji.

Tokom svoje izvanredne 35-godišnje karijere, supermodel Naomi Campbell prošla je puteve, jurišala po modnim pistama i krasila naslovnice bezbrojnih časopisa. I dok je većina njenih legendarnih vršnjakinja odavno otišla u penziju i povukla se iz reflektora, sa 50 godina, Naomi je tražena kao i uvijek i uživa na nivou vidljivosti na kojem bi joj zavidjeli modeli upola stariji. Slike Naomi koja polako šeta pistom u uzvišenom srebrnom ogrtaču i odgovarajućoj carskoj haljini zapalile su internet i ostavile malo sumnje da je ona i dalje jedan od najznačajnijih modela svih vremena.

Slika može sadržavati Gazebo Patio i Šator

Khadija Farah

Posljednjih godina postala je zaštitno lice Narsa (njena prva kampanja za ljepotu ikada) i pojavila se u reklamama Burberryja i Saint Laurenta, Beyonceinom omiljenom videu “Brown Skin Girl” i Amazonovoj seriji modnih takmičenja Making the Cut. Na radost milenijalaca i Gen Z'era, ona je takođe konstantno prisutna na društvenim mrežama, redovno ažurirajući svojih više od 10 miliona pratilaca na Instagramu (i skoro 500.000 YouTube pretplatnika) arhivskim slikama iz svoje legendarne karijere, razgovorima jedan na jedan sa svojim poznatim prijateljima za No Filter With Naomi, i video zapise sa njenih dalekih putovanja.

Slika može sadržavati Pod Namještaj Pod Dnevna soba Unutarnji Kauč Dizajn interijera Ploča i predvorje
 Khadija Farah

Slika može sadržavati Parket Pod Drvo Tvrdo drvo Dnevna soba Indoor Room Tepih i dizajn interijera
 Khadija Farah

Naomi je prvi put posjetila Malindi sredinom 1990-ih i vratila se ponovo nekoliko godina kasnije s dugogodišnjim prijateljem, vlasnikom ovog luksuznog kenijskog ljetovališta, u kojem se nalazi nekoliko privatnih rezidencija. Nešto više od sat vremena leta od glavnog grada Kenije, Najrobija, Malindi je dugo bio omiljeni italijanski džetset. „Svi lokalni stanovnici govore italijanski“, kaže Naomi. “To je kao Mala Italija u istočnoj Africi.”

Slika može sadržavati Roof Resort Building Hotel Summer and Outdoors
 Khadija Farah

Bazen sa slanom vodom koji se proteže na otvorenom od središta njene dnevne sobe idealan je za brzo jutarnje kupanje. Kada je model raspoložen za zabavu, pergole sa dvostrukim  zavjesama služe kao savršen prostor za porodične večere. Zasvođeni stropovi katedrale i makuti slamnati krov, napravljeni od lišća kokosove palme osušene na suncu, su Campbellov favorit koji izaziva strahopoštovanje. Makuti krovovi, objašnjava ona, bili su osnovni proizvod u istočnoj Africi vekovima i ručno se šivaju u zamršenom procesu nanošenja slojeva.

Predimenzionirani latika lampioni koji vise sa rogova potiču iz Maroka i Egipta i blistave su koliko i veličanstvene. Naomi uživa u kupovini namještaja širom Afrike, ali je postigla veliki uspjeh u Marakešu i Kairu (poput Murana u Italiji, drevni egipatski grad poznat je po svom ručno puhanom staklu). Senegal je, dodaje ona, još jedna koju morate posjetiti kada je u potrazi za jedinstvenim blagom. „Senegal ima neverovatan nameštaj,“ šikće ona. “Svaki put kada odem, kupim namještaj, samo ga skupim i spremim.”

 

Slika može sadržavati Building Outdoors Patio Trijem Gazebo i Garden
 Khadija Farah

Za izvanredne stolarije, Naomi ne mora putovati daleko. „Mnogo drvenog namještaja koji imamo u kući napravljeno je u Malindiju“, kaže ona. “U stvari, nekada smo imali radionicu u stražnjem dijelu kuće.” Ručno rezbarena drvena vrata s prikazom dvojice muškaraca koji plešu u tradicionalnoj svečanoj nošnji dizajnirao je Armando Tanzini, nagrađivani umjetnik koji već dugi niz godina živi i radi u Malindiju. Stari su decenijama i pokazali su se kao pouzdani pokretači razgovora. U kući se nalazi još Tanzinijevih radova, uključujući nekoliko velikih tabela Afričkih mapa.