Novi prijedlog za dom koji odolijeva poplavi

Arhitekta Carl Turner je osmislio stambeni prostor koji je jednim dijelom kuća, a drugim dijelom brod. Cilj mu je da stvori kondenzovani eko-sistem kojeg bi brod na moru prirodno stvorio.

 

Zbog toga, prostor i resursi tretiraju se kao deficitarna roba. Sam nastanak kuće odgovor je na sve veće probleme koje stvaraju poplave te neiskorištavanje urbanih plovnih puteva kao mogućeg mjesta stanovanja.

 

Kuća je formirana od niza komponenti koje mogu biti prevezene kamionom ili tegljačem, izolirana je drvenom kutijom dužine 20 metara i širine sedam metara, koja je obložena gumom. Dva bočna panela stvorena su kao vanjska koža strukture, dok je zadnji dio dizajna zamišljen kao zimski vrt. Na plutajućoj kući nalaze se i fotonaponski paneli koji stvaraju i struju i toplu vodu.

 

Sama površina kuće iznosi 125 kvadratnih metara, ima dvije spavaće sobe, radnu sobu, dnevni boravak, kuhinju i ogromnu terasu na vrhu kuće sa koje se pruža pogled, sakuplja se kišnica te se može uzgajati voće i povrće u vlastitom malom vrtu.

 

Carl-Turner-Floating-House-back-deck

carl-turner-architects-floating-house-paperhouses-designboom-03