Je li plava nova crna? Stručnjaci za dizajn interijera vjeruju da je tako

Crni, tamno sivi i slični dekadentni tonovi dominirali su interijerima bezbroj sezona – međutim, trebali bi ih zamijeniti svjetliji klasik: plava .

Plava, u svim svojim nepreglednim tonovima, omiljena je boja među dizajnerima interijera koji plavom ukrašavaju svaku sobu u domu – i to s dobrim razlogom. Osim njene svestranosti, dizajneri hvale boju za njene kvalitete koje hvale raspoloženje koje proizlaze iz njenog odnosa prema prirodi. Takođe primjećuju njenu sposobnost transformacije malih prostora. Dakle, dok trendovi boja dolaze i odlaze, očekujemo da će moć plave trajati dugo do 2022.

ZAŠTO JE PLAVA NOVA CRNA?

Tom Hewley

Prema Martinu Walleru, osnivaču  Andrewa Martina, ‘hrabrost i toplina u plavom’ će revolucionirati način na koji izlažete umjetnička djela – budući da vodeće svjetske institucije već koriste plave ‘hrabre i tople’ tonove na svojim zidovima. Međutim, Martin preporučuje korištenje plave boje s oprezom.„Kada ste ofarbali sobu u plavo, možda će vam trebati vremena da se naviknete na izgled. Vjerovatno ćete biti užasnuti. Ljudima je teško da se nose sa promjenama. Ostavite nedelju dana i vaša osećanja će se promeniti’, objašnjava Martin.

 

Elle decor

 

Može potrajati neko vrijeme da se prilagodi plavoj boji, ali Martin predlaže da počnete s malim ulazom ili spavaćom sobom, gdje boja može naglasiti prostor. Dizajner se nada da će plava boja promijeniti ideje malih hodnika i prepisati zablude da bi kompaktni prostori trebali izbjegavati boju. ‘Ako još uvijek oklijevate, započnite svoju transformaciju u garderobi ili maloj spavaćoj sobi, jer bogatije boje dobro funkcioniraju u takvim prostorima – uprkos prihvaćenoj mudrosti da bijela boja čini da soba izgleda veća’, kaže Martin.

Camilla Clarke, kreativna direktorica u Albion Nord-u , dodaje da i ona bira prigušeni, prašnjavi bluz umjesto neutralnih tonova, kako bi ‘stvorila mirne i meke prostore’. Njene ideje za plavu dnevnu sobu dat će ton za godinu koja je pred nama.

 

Kada su u pitanju  ideje za plave spavaće sobe, generalni direktor proizvoda i inovacija u  Sheridanu  , Joanna Ross, otkriva ključ terapeutskog prostora – bez žrtvovanja stila. ‘Plava će biti jedna od najpopularnijih boja za spavaće sobe 2022. godine. Može imati pozitivan učinak na raspoloženje jer nas povezuje s plavim nebom ili okeanom koji se nalazi u prirodi, što nam pomaže da se osjećamo opušteno’, kaže Joanna.  ‘Poznato je da plava boja pomaže smirivanju uma i stvara osjećaj spokoja – a ko ne traži nešto od ovoga prije no što ode na spavanje’, dodaje dizajner.

 

Elle decor

Je li plava nova crna? Samo će vrijeme pokazati. Međutim, uz ove prednosti, očekujemo da će boja nastaviti postavljati trendove još dugo u novoj godini.