Nordijski dizajn osvaja domove širom svijeta

Nordijski dizajn osvojio je domove širom svijeta, zahvaljujući kombinaciji efikasnosti i osjećaja spokoja koji unosi u svaki enterijer.

Sa čistim linijama, minimalističkim šikom i prirodnim svjetlom, nordijske kuhinje su idealne za zauzete kuvare koji žele da održe lijep, ali funkcionalan prostor usred vreve svakodnevnog života. Dodavanjem nagovještaja topline, drveta i boja, možete učiniti modernu nordijsku kuhinju zaista svojom i posebnom.

 

 

Čiste bijele površine su u srcu nordijskog stila, jer omogućavaju svjetlinu i prozračnost čak i najmanjim kuhinjskim prostorima.Maksimalno povećajte prirodno svjetlo tako što ćete se odlučiti za elegantne bijele ormare i uređaje. Za rustičniji izgled – bijelo ofarbano drvo djeluje šarmantnije i toplije pa bi valjalo porazmisliti i o toj opciji.

Bijela i ostale svjetle boje ne moraju značiti da ste strogo vezani samo za neutralan izgled. Naprotiv! Drvo mekih tonova, poput bora ili breze, može trenutno dodati toplinu vašem kuhinjskom prostoru. Razmislite o bijelo ofarbanom stolu za središte kuhinje ili elegantnim drvenim stolicama u šanku ukoliko samo želite da stvorite ušuškani kutak za doručak “s nogu”.

Pozovite šarenilo u svoju kuhinju uz šarene pločice i šareno posuđe. Mali akcenti kao što su kutije za radnu površinu, jastučići za sjedišta, kuhinjske krpe i drugi ukrasni predmeti mogu zaista dobro da funkcionišu u nordijski inspirisanoj kuhinji. Geometrijske šare takođe mogu pomoći da se prostor načini dinamičnijim i zanimljivijim.

Pastelne nijanse dopunjuju blijedo drvo skandinavskog dizajna kuhinje, uvodeći prozračnu prolećnu svjetlost tokom cijele godine. Razmislite o žutoj ili nekoj drugoj nežnoj boji za svoje ormariće ili pločice, ali se potrudite da sve bude u skladu sa čistim, modernim osjećajem nordijskog šika.

Osvjetljenje je takođe veoma važno kada je u pitanju stvaranje savršenog nordijskog prostora. Ako vaša kuhinja ima velike prozore, maksimalno iskoristite prirodno svjetlo tako što ćete ostaviti prozore bez ukrasa ili dodati jednostavne roletne. Ako je vaša kuhinja slabije osvjetljena, okačite metalne viseće svjetiljke iznad prostora za jelo da biste dobili savremeni nalet svjetlosti.

Stvorite osjećaj mira i spokoja ulaganjem u ružičasto metalno posuđe za kuvanje, prirodne drvene podove i rustikalne akcente. Dodavanje zelenila takođe čini čuda u ovakvim kuhinjama, pa su otvorene police dobra ideja za izlaganje vaših omiljenih biljaka. Ovi mali nagovještaji udobnosti transformišu funkcionalni prostor u toplo, rustikalno središte doma.

Na kraju, šta god radili, uvijek imajte na umu da je jednostavnost ključna za nordijski dizajn. Uvjerite se da sve u vašoj kuhinji ima svoje mjesto i oslonite se na njenu funkcionalnost – ovo će vam pomoći da kuvate, čistite i zabavljate se sa lakoćom i efikasnošću.