Fantastična moderna kuća koja je napravljena po uzoru na štalu

Ovaj dom je pravi biser takozvane “ruralne” arhitekture.

Moderno i ruralno, može li se ovakva kombinacija uopšte i zamisliti, a kamoli sprovesti u praksi? Izgleda da može, a dokaz za to dolazi nam u vidu fantastične moderne kuće koja je napravljena po uzoru na štale koje su se nekada nalazile na istoj lokaciji. Drugim riječima, lokalna poljoprivredna istorija spojena je sa savremenom tehnologijom i održivim građevinskim sistemima i materijalima, a da pritom nimalo nije poremetila svoj prvobitan izgled.

 

U pitanju je dvospratna kuća sa dvorištem koje uključuje prostrani travnjak, bazen i teniski teren. Kuća ima izgled tradicionalnog farmerskog doma sa zabatima napravljenim od drvenih letvica koje su raspoređene tako da smanjuju sunčevu svjetlost a istovremeno i provjetravaju životni prostor.

Zanimljivo je da se u ovom domu svi prostori nastavljaju jedni u druge. Tako se, primjera radi, stakleni zidovi otvaraju kako bi se spojili sa velikom kamenom terasom, koja je dalje spojena sa dnevnom sobom. Isto tako, kuhinja se otvara ka pergoli sa drvenim letvicama, a može prići i ka bazenu te samim tim i ostatku otvorenog prostora.

Jedinstveni spoljašnji materijal – obloge od istrošenog drveta – odražavaju bezvremensku patinu koja podsjeća na štale i pomoćne zgrade u ruralnim predjelima. Reciklirano drvo, geotermalno grijanje i hlađenje, poliuretanska izolacija, mehanički sistem svježeg vazduha i izolovani prozori visoke efikasnosti doprinose ne samo dizajnu, već i održivosti kuće.

Inače, kuća se sastoji od velikog dnevnog boravka, trpezarije, kuhinje, glavne spavaće i više manjih soba, toaleta, zasebnog apartmana za goste i garaže. Unutrašnje završne obrade i namještaj kuće inspirisani su igrom svjetla i sjenki letvica preko zida i krovnog stakla.

Estetika čistog dizajna, a posebno originalni komadi namještaja dizajnirani po mjeri, odražavaju dubinu zanata i unose osjećaj nostalgije u ovaj moderan, savremen dom.