NJF Design kreira odmaralište sa slamom okruženo dinama u Mozambiku

Hotel Kisawa Sanctuary u Mozambiku ima bungalove na plaži sa pogledom na Indijski okean. Hotel je izgrađen u skladu sa prirodom u cilju očuvanja morskog centra. Hotel zauzima 300 hektara šume, dina i plaže i smješten je na južnom dijelu ostrva Benguerra.

 

Riječ je o prvom ugostiteljskom projektu koji je kreirala poduzetnica Nina Flohr, čiji je studio NJF Design sarađivao s vještim lokalnim tkaljama, slamnarima i stolarima na realizaciji projekta.

Otvoren u novembru 2021. godien a hotel se sastoji od 22 apartmana u 12 vila prekrivenih slamom raspoređenih u dinama.

Neki bungalovi leže na mirnijoj strani uvale, drugi se zaklone u dinama na obali okeana, a ipak su svi pažljivo pozicionirani unutar vlastite osamljene parcele; pružajući maksimalnu privatnost i optimalno uvažavanje prirodnog okruženja”, rekao je tim hotela.

Objekti su izgrađeni bez upotrebe teške mašinerije a drvene konstrukcije širom lokaliteta pokrivene su slamom i obložene raznim stilovima zasnovanim na regionalnom narodnom jeziku.

Bungalovi za goste imaju oblik dugih vila i prekriveni su valovitim šarenim krovovima, koji odjekuju oblikom valova. Iznutra imaju išarane gipsane zidove i drvene podove prekrivene velikim ćilimima. Šareno štampani tekstil dodaju toplinu i raznolikost neutralnom dekoru. Ploče na vratima od tkane trave klize preko da otvore spavaće sobe i kupatila prema dnevnim boravcima i na otvorenom, omogućavajući povjetarcu da prođe. Drveni podovi obavijaju bungalove i formiraju puteve do drugih terasa koje podržavaju kabine i okružuju bazene.

Lokalno napravljen savremeni namještaj pomiješan je sa zanatima i artefaktima iz cijele Afrike kako bi interijerima pružio autentičan osjećaj. Zajednički prostori za ručavanje širom odmarališta imaju sličan dizajn i služe tradicionalnu kuhinju napravljenu od svježih morskih plodova i proizvoda, uz politiku nula otpada i bez prerađenih sastojaka.

Wellness centar skriven u dinama formiran je od nakupina slamnatih okruglih volumena sa konusnim vrhovima. Uz hotel, Flohr je pokrenuo i Bazaruto centar za naučne studije – istraživački centar za očuvanje okeana.”Njihove paralelne operacije stvaraju novi, simbiotski poslovni model u kojem profitno gostoprimstvo direktno doprinosi neprofitnoj nauci i istraživanju mora”, rekao je tim. Gosti odmarališta mogu sudjelovati u istraživačkim aktivnostima kroz aktivnosti poput izleta na istraživačkom brodu, koji se koristi za označavanje i praćenje lokalnih populacija ajkula. “Uparivanje kulturne proslave i očuvanja životne sredine u Kisawi predstavlja novu priču koja gleda u budućnost i za Mozambik i za bjekstva sa ostrva”, rekao je tim.

Smješten na jugoistoku afričkog kontinenta Mozambik postaje sve popularniji kao turistička destinacija. Sussurro, serija privatnih bungalova u južnom dijelu zemlje, odnijela je tri nagrade na dodjeli nagrada AHEAD MEA 2021 .