Kisawa Sanctuary Mozambik je nova vrsta eko utočišta na ostrvu Benguerra

Slamnati krovovi ove plaže na ostrvu Bengera u Mozambiku odražavaju valovite pješčane dine koje okružuju Kisawa Sanctuary.

 

Elsa Young

 

Elsa Young

 

 

Lokalne zanatlije, uključujući tkalje i stolare doprinjeli su izgledu vila koje se nalaze na 750 hektara duž južne obale, zaštićene zidom od pješčanih dina.

Odmaralište je zamisao preduzetnice Nine Flor, koja je donela ekološki svjestan i tehnološki napredan način razmišljanja u proces dizajna za 22 bungalova i infrastrukturu ovog odmarališta, izgrađene onim što tim naziva „svesnim“ metodama izgradnje. Odmaralište uključuje temelje bez betona, reciklirane i netoksične materijale za popločavanje puteva i staza širom odmarališta, i dekorativne 3D štampane elemente. Ovi materijali funkcionišu zajedno sa tradicionalnim tehnologijama zasnovanim na zanatstvu, kao što su slama, stolarija (koristeći lokalno proizvedeno, održivo uzgojeno drvo) i elemente kao što su tkani paravani za vrata.
Procjenjuje se da odmaralište koristi do 60% manje cementa od tradicionalnih metodologija gradnje.

 

Elsa Young

 

Elsa Young

 

Elsa Young

„Mislim da je korišćenje 3D štampanja primjer duha mesta“, rekla je Flor, navodeći inovativni montažni objekat Jean Prouvea Maison Tropicale kao svoju inspiraciju.

Njena ekološka filozofija se nastavlja u restoranu Kisawa Sanctuary, koji usvaja politiku nultog otpada i fokusira se na svježe, neprerađene sastojke.

Sobe u eko odmaralištu su ukrašene neutralnom paletom boja koja odjekuje umirujućim tonovima pjeska koji okružuju vile, sa lokalno tkanim tekstilom koji dodaje neutralnom mjestu dašak šara i boja. Kada gosti otvore vrata od pletene trave izlaze na sopstveni privatni dio plaže.

 

Elsa Young

 

Elsa Young

Flor je osnovala organizaciju za očuvanje okeana, Bazaruto centar za naučne studije i planira da koristi prihode od hotela za podršku svom radu. Izajmljivanje vile sa jednom spavaćom sobom počinju od 5.000 evra po noći.