Nepogrešivi tradicionalizam

Karirani uzorak jedna je od konstanti bezvremenskog stila. Iako je u posljednjih nekoliko godina nešto češće korišten od strane popularnih dizajnera, njega ne možemo nazvati (povratničkim) trendom jer zapravo nikad nije ni izlazio iz mode.

Karirani uzorak sastoji se od horizontalnih i vertikalnih linija različitih boja koje se međusobno sijeku pod pravim uglom. Prvo se primjenjivao na vuni, ali danas karirani uzorak nalazimo na brojnim materijalima. Mnoge prvenstveno asocira na Škotsku – narodna nošnja, popularni kilt, gotovo uvijek sadrži karirani uzorak – iako je ovaj uzorak karakterističan i za Irsku, sjevernu Španiju i zapadnu Francusku. U Škotskoj se koristio još u 16. vijeku, a odjeća s ovim uzorkom nosila je naziv tartan. Kada su ga britanski i američki proizvođači počeli replicirati na drugim materijalima i u druge svrhe, prozvali su ga kariranim uzorkom. Iako je jedno vrijeme čak bio zabranjen u Engleskoj, ovaj uzorak je pronašao svoje mjesto u svijetu dizajna i vremenom ga proširivao, u svim oblastima.

Najveću popularnost imao je sedamdesetih godina, kada je sve bilo karirano, od odjeće, preko namještaja do auta. U sljedećoj deceniji nije ostao toliko popularan, nego su ga krajem osamdesetih usvojili grunge bendovi, dok je tokom devedesetih postao mainstream. Tokom dvijehiljaditih karirani uzorak nije imao bombastične momente popularnosti, ali je ostao prisutan sve vrijeme, kako u dizajnu odjeće, tako i u dizajnu namještaja, opreme i dekora za dom. Njegova prisutnost posebno je izražena u tradicionalnim i rustikalnim enterijerima, te zimskim ambijentima, kao i na toplijoj, vunenoj odjeći.

Primjena

Danas se karirani uzorak primarno koristi u modnoj industriji i u tapetarstvu, ali i u izradi drugih dekorativnih elemenata poput tapeta, zavjesa i jastuka. Upotreba ovog dezena u dom će unijeti osjećaj topline i udobnosti, a prostoru spavaće ili dnevne sobe podariti tradicionalni štih.

Jedna od prednosti ovog dezena jeste što je moguće kombinovati različite mustre kariranog uzorka, ali bolje je izbjegavati korištenje drugih vrsta dezena poput tufnica ili prugica. Za veći efekat karirani uzorak primijenite tek na pojedinom elementu, poput tepiha ili zavjesa, na nekom komadu namještaja, jer će previše kariranog zagušiti prostor. Kariranim tapetama obložite tek jednu zidnu površinu koja će tako doći do izražaja.

Ako karirani uzorak niste spremni unijeti na velika vrata, možete to učiniti simpatičnim detaljima u kuhinji; bez obzira na to da li je moderna ili rustikalna.

Bilo da je sastavni dio zimske sheme dekorisanja, u koju se najbolje uklapa crveno-zeleni uzorak ili pak svijetlozelena i ružičasta kombinacija za proljećne enterijere, karirani elementi unijeće dobrodošlu promjenu u dom.

U modernom ambijentu

Kontrast dva stila intrigira, ali može i da balansira, poput modernih stolica kariranog uzorka u savremenom ambijentu u kojem dominira tamna boja na zidovima. Ili, tapeta s kariranim uzorkom u bijeloj, gotovo minimalistički uređenoj spavaćoj sobi.

wall

U neutralnim tonovima

Karirani uzorak je najčešće korišten u crvenoj boji, zatim smeđoj, senfžutoj, zelenoj, crno-bijeloj kombinaciji… i kao takav ne može ostati neprimijećen. Ako želite ipak neutralniji dekor u domu, koristite karirani uzorak u prigušenim tonovima sive boje. Tako ga lakše možete kombinovati i neće vam brzo dosaditi.

Plaid3

Tamo gdje ga ne očekujete

Navikli smo ga viđati na stolicama i dvosjedima, u dnevnim sobama i nekad u spavaćim, ali ne i na mjestima poput kupatila i hodnika. A, možda upravo ovim uzorkom možete kreirati jedinstven dekor tih malih, “problematičnih” prostora koji vam ne ostavljaju puno izbora za uređenje.

traditional-shower-curtains

Za akcentovanje boje, sezone, stila

Najjednostavniji i najpristupačniji način za korištenje kariranog uzorka su prekrivači, jastučnice, stolnjaci, podmetači… Njima možete prostoru dati boje, naglasiti stil ili koristiti u sezonskom uređenju.

w531_h780

U suptilnoj izvedbi

Karirani uzorak može biti i vrlo suptilan u neutralnim bojama u kombinaciji sa bijelom. Kao takav bolji efekat ima na većim površinama, poput tapete na zidu.

Plaid7