Tartan: Kariran uzorak zanimljive istorije koji trebate u svom domu

kairarno-u-uredjenju-doma

Uz boje, materijale i teksture, veliku ulogu u kreiranju identiteta nekog prostora imaju dezeni. Jedan od najzastupljenijih nesumnjivo je karirani uzorak, odnosno tartan, a kako ga uklopiti u životni prostor, saznajte u nastavku.

Ali, prije svega, s obzirom na to da je ovo neizostavni dezen svih dizajnerskih oblasti, pozabavićemo se njegovom bogatom istorijom i dugom tradicijom.

Zanimljiva istorija kariranog uzorka

tartan

Tartan je jedan od najraširenijih uzoraka koje poznajemo i sastoji se od isprepletenih horizontalnih i vertikalnih linija koje mogu biti u raznim bojama.

Može se pronaći 400. godine p.n.e. u keltskoj kulturi, ali i dublje u prošlosti kada su komadići karirane tkanine pronađeni na mumiji u Kini. Starost joj je procijenjena na 3.000 godina.

U Škotskoj, koja je bila podijeljena na klanove, svaki klan je imao pripadajući i prepoznatljiv uzorak te nije smio koristiti tuđi.

Sredinom 18. vijeka zakonom je bilo zabranjeno nošenje karirane tkanine, a zabrana je bila na snazi pola vijeka. Klanovi su se tada prestali prepirati u vezi s tim koje su boje i uzorci njihovi, a tartan je postao nacionalni simbol i prva stvar koju nas asocira na Škotsku.

tartan

Nekada prvenstveno zaštitni znak najbogatijih slojeva društva, dolaskom sedamdesetih godina i punk muzike tartan se ušunjao u garderobu subkulturnih stilova.

Upravo sedamdesetih godina svoju “tartan priču” ispisuje velika engleska modna dizajnerka Viviene Westwood, koju početkom sedamdesetih u underground scenu uvodi Malcolm McLaren, kultni engleski muzičar, menadžer i dizajner odjeće.

Toliko značajnih događaja satkano je u vodoravnim i okomitim linijama tartan uzorka koji se pokazuje pravim kameleonom; bivajući istovremeno aristokratski i buntovan, znak vladajućeg establišmenta i otpora prema društvenom poretku.

Nigdje bez tartana

karirano-tartan-tapeta

Danas se karirani uzorak primarno koristi i u tapetarstvu i izradi drugih dekorativnih elemenata poput tapeta, zavjesa i jastuka, ali je najzastupljeniji u modnoj industriji. Naravno, i to ima svoju istorijsku pozadinu.

Naime, do 19. vijeka tartan su nosili samo muškarci, sve dok najdugovječnija i najslavnija britanska kraljica Viktorija, zaljubljena u Škotsku i njenu tradiciju, nije prigrlila karirani uzorak kao dio svog stila, koji su kasnije kopirali mnogi pomodni dvorjani.

Kraljica Viktorija i Princ Albert toliko su bili očarani škotskim planinskim krajevima da su tamo 1853. godine dali sagraditi dvorac Balmoral. Princ Albert je za potrebe dekorisanja dvorca izabrao nekoliko tartan uzoraka i njima ukrasio čitav dvorac – od tepiha do zavjesa.

karirano-plavo-crveno

Iako je tartan velikim dijelom vezan za hladnija godišnja doba, to se odnosi samo na one tamnije obojene. Za praznike volimo crveno-zeleni karirani uzorak na stolu ili ukrasima, ali ljeti je divan svijetloplavi uzorak na recimo stolnjacima i jastucima ili možda kombinacija rozih i ljubičastih linija. Unosi dašak svježine u svaki dom.

Gdje i kako koristiti tartan

tartan-ideje-za-dom

Upotreba ovog dezena u dom će unijeti osjećaj topline i udobnosti, a prostoru spavaće ili dnevne sobe podariti tradicionalni štih.

Jedna od prednosti ovog dezena jeste što je moguće kombinovati različite mustre tartana, ali bolje je izbjegavati korištenje drugih vrsta dezena poput tačkica ili mornarskih prugica.

Za veći efekat tartan primijenite tek na pojedinom elementu poput tepiha ili zavjesa, jer će previše kariranog zagušiti prostor. Kariranim tapetama obložite tek jednu zidnu površinu koja će tako doći do izražaja.

tartan-crveni

Ako tartan niste spremni unijeti na velika vrata, možete to učiniti simpatičnim detaljima u kuhinji; bez obzira da li je moderna ili rustikalna, prostor kuhinje osvježiće karirane posude, stolnjaci, krpe za suđe…

Bilo da je sastavni dio zimske sheme dekorisanja u koju se najbolje uklapa crveno-zeleni uzorak ili svijetlozelena i roze kombinacija za proljećne enterijere, karirani elementi unijeće dobrodošlu promjenu u dom.