Drvene površine svuda su oko nas pa je čišćenje drvenih površina gotovo pa svakodnevni zadatak. Drvene površine nisu jednake kao i ostale površine koje nalazimo u domaćinstvu pa čišćenje drvenih površina zahtijeva sasvim drugačiji tretman i metodu od plastike ili keramike.

Drvo je zahtjevnije i osjetljivije. Na njega ne smijemo nanositi sredstva koja bi ga mogla oštetiti. Čak i ako nanesemo previše obične vode, možemo dobiti kontraefekt jer i sami znamo šta se događa ako se drvo natopi vodom. Ipak, ne treba paničariti jer čišćenje drvenih površina nije bauk i sve se može napraviti sasvim solidno ako slijedimo već prokušane savjete iskusnih majstora čišćenja.

Drvene površine možemo podijeliti s obzirom na to kakav im je površinski sloj, čime je premazan (ili nije). S obzirom na to evo kako ih čistiti:

Obojeno drvo – kada drvo ima debeli premaz boje, relativno lako ga je čistiti. Koristite bilo koje sredstvo za čišćenje drveta ili običnu vodu.

Lakirano drvo – najbolje ga je samo usisati ili ukloniti prašinu kakvom suhom krpom . Treba ga tretirati kao čisto drvo.

Čisto drvo – ovo je najveći izazov za čišćenje. Nikako nije dobro koristiti  vodu ili bilo kakva sredstva jer bi se drvo namočilo i sve upilo. Najbolje je usisati i očistiti krpom na koju smo nanijeli sredstvo za čišćenje drvenih površina, ali u maloj količini.

Iverica – ovaj materijal je osjetljiv pa ga nemojte pretjerano močiti.  Ako ima kakav premaz, možete ga obrisati mokrom krpom, a ako je bez premaza najbolje je usisati i posušiti prašinu suhom krpom. Iverica obično ima gornji sloj prekriven plastikom ili sličnim miješanim materijalom, a oni se bez bojazni mogu prati vodom i spužvom.

Drvene površine premazane voskom – one odlično podnose vlagu pa ih možete bez problema prebrisati mokrom krpom, ali i odmah posušiti.

Sada kada znamo kako općenito treba čistiti drvene površine, idemo se upoznati s čišćenjem određenih drvenih dijelova u kućanstvu.

Čišćenje drvenih površina – namještaj

Svi imamo drveni namještaj, kao što su stolice, stolovi, kuhinjski elementi i slično. Manje-više su izrađeni od sličnih materijala pa evo kako ih treba čistiti:

-Prvo sve usisajte da ne bude prašine. Koristite četke za usisavanje kako ne biste izgrebali namještaj.

-Probajte sa deterdžentom. U malo mlake vode stavite nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa.

-Komadićem krpe nanesite mješavinu za čišćenje s unutrašnje strane namještaja, gdje neće biti vidljivo. Ako nema reakcije, možete nastaviti čistiti.

-Očistite sve drvene dijelove i odmah ih posušite suhom krpom.

-Za dodatan sjaj koristite neka od sredstava iz trgovine i nanesite ih na drveni namještaj po uputama proizvođača.

Čišćenje drvenih površina – laminat i parket

-Redovno usisavajte laminatni ili parketni pod kako bi ga održavali čistim.

-Nakon usisavanja prijeđite vlažnom krpom. VAŽNO: krpa mora biti vlažna, a ne mokra!

-Ostavite da se posuši.

Ne zaboravite – na laminat i parket nikada ne stavljajte sjajila i razne voskove za drvene površine! Jako će se klizati i vaš će dom postati mjesto opasno po život!

Čišćenje drvenih površina – bambus

Kod nas je sve više predmeta od bambusa iako ova biljka nije porijeklom iz naše regije, ali globalizacija čini svoje.

-Za čišćenje površina od bambusa, u mlaku vode dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa i spužvom ovu mješavinu nanesite na predmet kojeg čistite.

-Ako je predmet pleten, koristite staru četkicu za zube za bolje rezultate.

-Nakon pranja odmah posušite krpom.

Čišćenje drvenih površina – umjetnički predmeti

-Lagano uklanjanje prašine pomoću praška (posebne ‘četke’ za prašinu) najbolja je opcija.

-Možete koristiti vosak za premaz nakon čišćenja. Nikako nemojte koristiti kupovne sprejeve za drvo jer uz vosak obično imaju i neka druga sredstva koja mogu oštetiti umjetničko djelo.

-Na isti način treba čistiti i okvire umjetničkih slika koji su izrađene od drveta.

 

Izvor – kucanskiposlovi.com