Naučnici našli boju koja apsorbuje svjetlost i stvara energiju

Istraživači na Kraljevskom univerzitetu tehnologije u Melbourneu stvorili su revolucionarnu solarnu farbu koja može biti korištena kako bi proizvodila velike količine čiste energije.

Inovativna boja ekstraktuje vlagu iz vazduha i dijeli je na molekule kiseonika i vodonika. Kao rezultat, izdvojeni hidrogen može biti korišten kao izvor goriva.

Farba se sastoji od nedavno razvijenih spojeva koji izgledaju kao silikonski gel, koji se nerijetko koristi kako bi hermetički zatvorio vrećice za zamrzivač, apsorbovao vlagu i održavao hranu, elektroniku i medicinske elemente suvim, ali se takođe ponaša i kao poluvodič.

Pored toga, sintetički molibden sulfid kristalizuje podijeljene atome vode i razdvaja ih na sastavne komponente, vodonik i kiseonik.

Otkriće ovih istraživača nedavno je objavljeno u jednoj svjetskoj publikaciji, a njihov tim je predvodio Dr. Torben Daeneke koji je opisao ovaj izum izjavljujući: “Pronašli smo mješavinu spojeva sa česticama titan oksida koja dovodi do boje koja apsorbuje sunčevu svjetlost i proizvodi gorivo u vidu vodonika, izdvajajući ga iz vlage u zraku. ”

Hidrogen je najčišći izvor energije na planeti i može biti upotrebljavan u gorivnim ćelijama, kao dodatak konvencionalnim motorima s unutarnjim sagorijevanjem ili alternativa čvrstim fosilnim gorivima.

Zbog svega toga možemo tvrditi da razvijanje solarnih farbi posjeduje veliki potencijal.

Istraživači očekuju da solarna farba postane komercijalna tek za pet godina i da njena cijena proizvodnje bude relativno niska.