Tačkasti uzorak u dekoraciji prostora

Tačkice su upečatljiv uzorak koji unosi život i sofisticiranost u prostor. Ako želite dekorisati vaš dom ovim smjelim geometrijskim oblikom trebate biti oprezni kako ne bi prezasitili prostor. Ukrasite s njim zidove, namještaj ili detalje, ali nikako sve zajedno.

U maloj spavaćoj sobi ili kupatilu, ukoliko tačkicama pretrpate prostor, možete ga učiniti klaustrofobičnim dok u velikim sobama, uz pomoć tačkica privlačite pažnju na detalje i stvarate vizuelno privlačan ambijent.

Ne postavljajte tačkice visoko na zidove, jer će vam pogled stalno biti usmjeren na gore a vizuelno će proširiti prostor. Kako bi smanjili taj efekt, postavite tačkaste zidne šablone ili tapete u nivou očiju. Poredajte ih u ravnini, ako želite razgraničniti učinak, odnosno raspršite ih nasumično za umjetnički dizajn.

 
polka-dots-two-color-wall-decal

polka-dot-walls-tween-bedroom-blue-brown-tan-peace-comforter_thumb

Namještaj

Namještaj sa tačkastim uzorcima zahtjeva jednobojne zidove. Odaberite monohromatske tačkice ukolike želite smanjiti broj boja u prostoru. Raznobojne tačkice izgledaju zabavno i veselo, ali pripazite da vam prostorija ne izgleda prešareno.

Što je manja veličina svake pojedinačne tačkice, to je pretrpaniji uzorak. U velikoj sobi, pretrpan i gust uzorak je prihvatljiv sve dok ne prepljavljuje prostor. Ukoliko želiti začiniti prostor interesantnim uzorkom izaberite fotelju ili tabure tačkastog uzorka uz jednobojni kauč kako bi napravili ravnotežu.

iChair-with-Speakers-from-PBTeen1

Grey-Sectional-Sofa-with-Dotted-Pillows-700x466

Detalji

Tačkice neutralnih boja kao što su bež, zagasito zelena, siva ili čokoladno smeđa imaju tendenciju da se dobro uklapaju s drugim namještajem.  Postavite tačkasti tepih u sobu, vazu s istim uzorkom, jastučiće, abažure ili ram za sliku kako bi tematski i skladno dekorisali sobu.

35d3b04db3201199caece6a74ddb49a7

mini-dot-shade-30

Ukoliko ste ljubitelj ovakvog uzorka i želite da ga dodate u spavaću sobu, posteljina je odlično rješenje. Posteljina s malim tačkicama ima tendenciju da stvori retro ugođaj, dok veće tačkice imaju savremeniju vibru. U većim spavaćim sobama, uz takvu posteljinu možete dodati i stolicu ili luster s istim uzorkom. U dječjim sobama, dodajte velike tufnaste naljepnice na namještaj ili odaberite takve zavjese.

-font-b-polka-b-font-font-b-dot-b-font-font-b-comforter-b-font

dots-645x638

 33c8e156399c274c0a06f2a9566f0272