10 najuticajnijih trendova u arhitekturi u 2017. godini

Od čudesnih transportnih kontejnera pretvorenih u stambene prostore do nevjerovatnih nebodera, tokom ove godine imali smo priliku vidjeti impresivne građevinske projekte realizovane širom svijeta.

Prema online časopisu Dezeen evo 10 najuticajnijih trendova u arhitekturi u 2017. godini.

Zgrade pokrivene biljkama

Ove godine bilo je objekata pokrivenih biljkama više nego ikada ranije. Među 15 najznačajnijih projekata, od kojih su neki već započeli sa realizacijom dok su drugi i dalje samo prijedlozi na papiru, ističe se „1000 Trees“ u Šangaju koji je projektovala firma Thomasa Heatherwicka.

Firma Vo Trong Nghia Architects je nastavila sa trendom rekonstruisanja kuća pokrivenih bambusom u Ho Ši Minu, a Stefano Boeri je predstavio projekat za izgradnju vertikalnih šuma koje neutrališu smog od Nanjinga do Marsa.

Nevjerovatni transportni kontejneri

Iako upotreba transportnih kontejnera u neke druge svrhe izuzev njegove primarne namjene nije potpuno nova ideja, ove godine su predlozi mnogo ambiciozniji od prethodnih godina – od parnih kupatila i bazena do isturenih kancelarija u dvorištu i fudbalskih stadiona.

Ovogodišnji najinteresantniji projekat je kuća napravljena od transportnih kontejnera raspoređenih tako da podsjeća na kaktus i nalazi se u kalifornijskoj pustinji.

Utisak je takođe ostavila i kuća u Bruklinu napravljena od naslaganih kontejnera koji su isječeni kako bi formirali objekat pod uglom.

Rodna ravnopravnost u arhitekturi

Godina je započela obećavajuće kada je u pitanju rodna ravnopravnost sa Denise Scott Brown. Poznato je da je ona odbila da primi Pritzkerovu nagradu, a dobitnica je „Jane Drew Prize“ za žene u arhitekturi. Međutim, izgleda da je napredak otišao u pogrešnom pravcu, pošto je uslijedio niz loših odluka donijetih u okviru ove branše.

Usput, „UK Construction Week“ zaposlio je glumice u stilu „Vegas show girl” kako bi privukli kupce, dok je bivša urednica Dezeen portala Anna Winston pisala o kulturi u okviru ove branše koja tiho podržava seksističko ponašanje. Takođe je i Bjarke Ingels bio prisiljen da brani optužbe o seksizmu u okviru svoje firme.

Zaključak je da samo tri najveće svjetske arhitektonske firme imaju ženu za lidera.

Zgrade od unakrsno-lamelirane drvene građe su postale stvarnost

Jedna od najznačajnijih i najviših drvenih zgrada na svijetu završena je prošlog mjeseca u Londonu.

Britanski brend u sferi namještaja Vitsœ je takođe koristio drvo kao materijal za svoje novo „namjerno nezavršeno” sjedište i radionicu u Royal Leamington Spa, dok je firma OFIS Arhitekti koristila unakrsno laminiranu drvnu građu kako bi stvorila robusnu planinsku kolibu u Sloveniji.

Prva hibridna drvena kula je dobila zeleno svjetlo za gradnju u SAD, gde su Skidmore, Owings & Merrill dali savjete vezane za izgradnju drvene konstrukcije.

Fokusiranje na socijalno stanovanje

Fatalan požar koji je zahvatio „Grenfell Tower“ zgradu sa socijalnim stanovima doveo je u žižu javnosti u Velikoj Britaniji stambene objekte, naročito poslijeratne.

Međutim, iako je veliki dio 2017. godine nažalost „potrošen“ na trenutno stanje socijalnog stanovanja, Royal Institute of British Architects dodijelio je nagradu „Royal Gold Medal“ Neave Brownu koji je pionir za kvalitetno javno stanovanje.

Neboderi iz fantazije

Ove godine poželjena je „dobrodošlica“ avangardnim neboderima sa različitim nivoima održivosti.

Firma Clouds Architecture Office predložila je projekat za najviši neboder na svijetu koji je zakačen za asteroid i sa koga se stanovnici padobranom mogu spustiti na zemlju, dok je Haseef Rafiei predvidio3D štampani neboder koji bi pokrenuo gradnju modularnih kuća.

Oiio je dao prijedlog za ogromnu presavijenu kulu u Njujorku koja bi postala najduža zgrada na svijetu.

Umanjuje se broj zgrada u brutalističkom stilu

Kako se 2017. završava, tako i buldožeri završavaju svoj posao sa rušenjem „Robin Hood Gardens“.

Posljednje nedjelje ukazuje se i na zlokobnu budućnost „Sirius“ stambenog bloka u Sidneju, koju je rukovodstvo New South Walesa dalo na prodaju za privatni razvoj.

Reflektujuće ružičaste fasade

Trend boja u 2017. godini bila je milenijum roza. Pomama je počela prvo za enterijer i opremu a kasnije se proširila i na fasade.

Enterijeri inspirisani japanskom tradicijom

Proširenje kuće u Londonu sa ukopanim kupatilom u japanskom stilu pokrenulo je trend za entrijerom inspirisanim japanskom tradicijom. Projekat je osvojio nagradu „Do not Move Improve! 2017“ za renoviranje kuće.

Pokretne zgrade

Čekrk, motori i ručice nastavili su da očaravaju u 2017. godini, pa tako „Fosun Foundation“ u Šangaju ima fasadu nalik zavjesi od bronzanih cijevi, dok „Dubai Apple Store“ ima okretna „solarna krila“.

Za gradnju svog studija, Fernando Abellanas izabrao je neočekivanu lokaciju – donju stranu mosta koja je pokrivena grafitima i nalazi se u Valensiji. Samouki projektant koristio je betonsku konstrukciju kako bi napravio krov i zidove. Dok je Olson Kundig projektovao kuću u Zapadnoj Americi sa iskošenim staklenim zidom od 7 metara, koji se može pomjerati uz pomoć ručica.