“KOZARA ETNO-FUZIJA” Marko Feher predstavio modnu kolekciju inspirisanu narodnim nošnjama

Marko Feher, svjetski priznat modni dizajner iz Banjaluke, večeras je u Banskom dvoru premijerno predstavio modnu kolekciju “Kozara etno-fuzija”, u kojoj je spojio tradicionalne elemente sa savremenim modnim izražajem.

Feher je istakao da je ova modna revija posebna po tome što na savremen način nosi duh tradicije.

– Tradicionalnu nošnju Kozare, ornamentiku i ostale motive pokušao sam pretvoriti u novo doba, tako da je ova revija moj modni izraz kroz etno-duh – rekao je Feher novinarima prije početka modne revije.

Inicijator ovog događaja je Kulturno-umjetničko društvo Piskavica zajedno sa Turističkom organizacijom grada Banja Luka i uz podršku Grada Banja Luka, kroz projekat „Modna kolekcija Kozara Etno Fuzija“.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je riječ o modelima koji nose zanimljivu kombinaciju tradicionalnog i savremenog.

– Modna revija prikazuje nešto novo i nešto staro. S jedne strane njegovanje tradicije, a, s druge strane, nešto što se može aplicirati u svakodnevnom korištenju, pa i kao vrijedan poklon u ime grada – rekao je Radojičić.

Modna revija je kreirana kroz saradnju projektnog tima, etnologa prof. dr Irene Medar Tanjga, modnog dizajnera Marka Fehera Potkozarca, koreografa KUD „Piskavica“ Mirka Arambašića i lokalnih kazivača.

Projekat „Modna kolekcija Kozara etno fuzija“ ima za cilj povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu. Projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebno urbanoj publici, kroz fuziju tradicionalnog i modernog.