Najviše planinsko bh. selo: Stanovici Lukomira se spremaju za zimsku selidbu

lukomir-autenticno-selo

Mještani Lukomira, jedinog naseljenog mjesta u Bosni i Hercegovini iznad 1.300 metara nadmorske visine, ovih dana se pripremaju za zimsku selidbu.

Prošle godine krajem novembra stanovnici Lukomira napustili su svoje kuće i sa stadima ovaca i krupnom stokom zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu.

Predstojeća zima biće šesta po redu tokom koje će Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine biti “zaključan” do aprila ili maja naredne godine.

kuce-u-lukomiru

Pred polazak iz sela i višemjesečno odsustvovanje ima dosta posla. Treba prebaciti stoku i mliječne proizvode, zakovati drvenim daskama prozore i vrata kako bi se zaštitili od vremenskih nepogoda, zaštiti instalacije od mraza…

Svih 20 kuća do proljeća će biti prazne, a samo ponekad će, zavisno od visine snijega, neki od mještana pješice doći u selo kako bi obišao kuću.

Lukomir je posljednje autentično bosansko selo s kućama zidanim od kamena i krovovima od šindre, udaljeno od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km, smješteno je na litici kanjona Rakitnice.

kuca-u-lukomiru

Omiljeno je odredište planinara, biciklista, motorista, a sve su brojniji i strani turisti koji dolaze u Lukomir gdje uživaju u pogledu na kanjon Rakitnice, i vidokrugu koji za lijepog vremena seže do “mostarskih vrata” i  vrhova Prenja, Visočice, Krvavca, Oblja te specijalitetima tradicionalne kuhinje bjelašničkih sela.

Stećci koji potiču iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina.