Najveći okvir za slike na svijetu nalazi se u Dubaiju

Dubai se može pohvaliti brojnim primjerima inovativne arhitekture, ali najnovija građevina u ovom gradu svakako je jedna od najslikovitijih ikada viđenih.  Struktura Dubai Frame, poznata kao najveći okvir za slike na svijetu, je 150 metara visok pravougaonik čiji jedinstven oblik uokviruje zapanjujući pogled na najbrže rastući grad na svijetu, uključujući i Burj Khalifu.

Frame Dubai smješten u parku Zabeel sastavljen je od dva tornja, odnosno stranica okvira međusobno povezanih mostom dugim 93 m, koji nudi savršen panoramski pogled na grad.

U prizemnom muzeju, posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa inovativnim ekranizovanim prikazom realnosti koji prati transformaciju Dubaija od zabačenog ribarskog sela do živahne metropole.

Donis-Architecture-Dubai-Frame15-1020x610

Očekuje se da će jedinstvena građevina privlačiti skoro dva miliona turista godišnje, a uz ulaznicu od 50 dirhama (oko 22 KM) definitivno će donijeti neki prihod u grad.

Projekat koji zauzima mjesto u prestižnom arhitektonskom portfoliu grada je od samog početka bio kontroverzan jer je arhitekta Fernando Donis rekao kako je grad ukrao njegov dizajn.

Donis-Architecture-Dubai-Frame4-1020x610

Naime, Dubai i ThyssenKrupp Elevators održali su 2008. godine međunarodno dizajnersko takmičenje u potrazi za sljedećom arhitektonskom atrakcijom. Kao pobjednik izabran je arhitekta Fernando Donis, međutim, kada je došlo vrijeme za saradnju na izgradnji, arhitekta i grad nisu uspjeli dogovoriti uslove. Bez obzira na to, grad je nastavio s projektom, što je dovelo do toga da je Donis podnese tužbu protiv intelektualnog vlasništva nad gradom zbog kršenja autorskih prava.

(dominfo.ba)