Najbolja kombinacija cvijeća i boja za jesenji vrt

Unesite tonove dragulja sa lakim kombinacijama sadnje koje će prenijeti vašu baštu u slijedeću sezonu.

Da biste dobili malo (više) inspiracije i hrabro krenuli u osmišljavanje sopstvenih kombinacija, pogledajte kombinacije koje bi od svakog vrta napravile spektakl.

 

RUDBEKIJA I CRVENA KONOPLJUŠ

 

Rudbekija je s dobrim razlogom favorit u jesenjoj bašti. Počinje da cvijeta sredinom ljeta, a njena puna ljepota dolazi do izražaja tokom rane jeseni – baš kada mnogi drugi ljetnji predstavnici izgledaju umorno. Osim toga, njene živopisne zlatne litice i tamni centar privlače pažnju u jesenjem vrtu. Ali, ukoliko želite da vaša bašta maksimalno iskoristi ljepotu rudbekije, uparite je sa još jednim idealnim saputnikom jeseni: crvenom konopljušom. Ova biljka cvijeta od jula do septembra ljubičasto-ružičastim cvetovima koji privlače leptire, ima umjerenu potrebu za vodom i zahtjeva umjereno osvjetljenje.

 

JESENJA PAPRAT I JAPANSKA ŠUMSKA TRAVA

 

Možete dobiti ukusnu dozu jesenje boje lišća i to bez izdvajanja prostora za drvo ili žbun. Sve to omogućava vam kombinacija jesenje paprati i japanske šumske trave. Obe biljke uspjevaju u djelimičnoj do punoj senci i izgledaju divno u šumskom okruženju ili pomješane zajedno u velikim duguljastim saksijama. Listovi jesenje paprati prelaze od srednje zelene do bogate zlatno bronzane u jesen, dok lišće japanske šumske trave ne mijenja boju već ostaje zlatno tokom cijele sezone.

 

EHINACEA I RUSKA ŽALFIJA

 

Purpurna ehinacea i ruska žalfija čine vrhunsku kombinaciju za početak jeseni i savršeno nadopunjuju izgled vaše ograde (posebno drvene). Ehinacea je trajnica otporna na hladnoću i cvijeta mjesecima privlačeći pčele i leptire. Nakon cvjetanja, šiljasti tamno-narandžasti centtalni dijelovi cvijeta mogu se ostaviti u bašti kao ukrasne mahune za seme. S druge strane, svojim blijedim stabljikama i nežnim cvetovima boje lavande, ruska žalfija (koja cveta od jula do oktobra) daje prozračnost zasadima ehinacee, i izgleda kao oblak blede boje kada se posadi u strateški postavljene grupe. Zanimljivo je pomenuti da su obe biljke tolerantne na sušu, što ih čini dobrim parom za sve one bašte koje kubure sa vodom.