Bibliotekar na točkovima širi ljubav prema knjigama

Penzionisani učitelj Antonio La Cava iz malog italijanskog sela Ferandina dobio je nadimak „gospodar ceste“, nakon što je kreirao jednu sasvim neobičnu biblioteku.

Biblioteka simpatičnog naziva „Il bibliomotocarro“ nastala je u njegovom malom kombiju koji je prilagodio kako bi u njega mogle stati police sa knjigama.

Kada Antonio upali motor i da gas, ova mala biblioteka na tri točka sa dimnjakom na krovu kreće na put i plijeni pažnju na svakom koraku.

Antonio je ispričao da mu se ideja o osnivanju ove neobične biblioteke dugo vrzmala po glavi, dok se nije odlučio da je sprovede u djelo: „Proveo sam život radeći sa mladima, pozivajući ih da više čitaju, a sada sam odlučio da uradim nešto konkretno i da im donesem knjige direktno u ruke.“

Inspiraciju za osnivanje biblioteke dobio je tokom svoje duge učiteljske karijere.

“Bio sam ogorčen, kao građanin i kao učitelj, zbog ideje da starim u zemlji gdje ljudi slabo čitaju. Zato što je to stvarno rizik sa kojim se suočavamo. Kombi bibliomotor je rođen sa idejom da se skrene pažnja na ovu opasnost, ne možemo se odreći radosti koju nam donosi snaga knjige. Iako sada postoji neprestana prisutnost novih tehnologija, ne smijemo zaboraviti knjige koje su fundamentalne za razumijevanje značenja svijeta”, ispričao je Antonio za dnevne novine La Repubblica.

Antonio putuje sa svojom bibliotekom od 2003. godine i donosi knjige djeci i odraslima u osam različitih sela regije Basilicat, na jugu Italije. Kako bi najavio svoj dolazak, Antonio svira orgulje, a čim ga čuju seoska djeca pohrle prema putujućoj biblioteci kako bi potražila knjigu za sebe.

Žao mu je, kaže, što su djeca sve manje zainteresovana za čitanje. Iako se u školi uči pravilna tehnika čitanja i čita lektira, to, ističe, ne prati prava ljubav prema čitanju koja se moja njegovati.

„Čitanje treba biti zadovoljstvo, a ne dužnost“, izjavio je Antonio u razgovoru za izdavačku kuću Melville House.

Osim toga, mlađim generacijama ima još nešto da kaže.

„Ono što želim poručiti mladima je da prevaziđu usamljenost i ravnodušnost. I osim toga, da vjeruju u vlastite ideje, posebno ako imaju pobjedničku ideju u svojim rukama. Nikada ne odustajte!”

(Lola)