Kuće na neobičnim mjestima, među njima i jedna iz Srbije

Bilo da je krivac priroda, ili pak ljudi, neke kuće izgrađene su na veoma neobičnim i nemogućim lokacijama. “Biznis insajder” navodi nekoliko nevjerovatnih primjera, među kojima se našla i jedna iz Srbije.

Pored grada Bajine Bašte u Srbiji nalazi se kuća izgrađena 1968. godine na kamenu, na rijeci Drini.

Slično njoj, ostrvo poznato kao Ostrvo dovoljno prostora je najpoznatije koje se prostire duž granice Kanade i SAD i na njemu se nalazi samo jedna kuća, koja jedva staje na ostrvo.

kuca-na-ostrvu

U Varšavi se nalazi mikrokuća “Keret“, koja je izgrađena između dvije zgrade. Prostor u kojem je izgrađena je veoma uzak, a na svojoj najširoj tački kuća ima 91,44 cm širine.

najuza-kuca

Kuber Pidi je grad u Australiji u kojem većina građevina i ljudi živi ispod zemlje, zbog vrelih temperatura od kojih su pobjegli.

kuca-pod-zemljom

U Sjevernoj Engleskoj po drveću se nalaze kućice, koje su godinama služile lokalcima za borbu i proteste.

kucice-na-drvetu

Prije otprilike 300 godina, islansko ostrvo Elliðaey bio je dom pet porodica koje su bile domaćini lovcima na morske papagaje.

kuca-na-otoku-island

U jednoj kineskoj provinciji, dvije kuće izgrađene su na vrhu jedne fabrike. Kako prenose njihovi mediji, finalni produkt je premašio planirane veličine kuća, što ih tehnički čini ilegalnim.

kuce-na-neobicnom-mjestu

To nisu jedine kuće u Kini koje su izgrađene na vrhu neke građevine. 2013. godine izgrađeno je 25 kućica na vrhu zgrade trgovačkog centra u Hengjangu. Danas služe kao neka vrsta doma za zaposlene u centru.

kuce-na-fabrici

Sveto mjesto i hram Paro Taktsang izgrađen je na stijeni, iznad doline Butan Paro. Kompleks postoji od 17. vijeka. Učitelji budizma mogu da provedu godine u njemu i da nijednom za to vrijeme ne siđu u dolinu.

kuca-na-stijeni

Kuća koja se vjerovatno nalazi na najvećoj visini je Solvej Hat, postavljena je na skoro 4.000 metara visine na planini Materhorn u Švajcarskoj. Sadrži 10 kreveta i služi za odmor za planinare.

solvay-hut

S druge strane, kuća Skajsfer je utočište koje je za sebe izgradio inženjer Džono Vilijams. Mjesto dolazi u kompletu sa aplikacijom koja kontroliše rasvjetu, dozer piva koji se kontroliše glasom, a ima i sposobnost da uključi zaključani “zombi režim“.

jono-wiliams

A kada vlasnici kuće odbijaju da napuste svoj dom zbog izgradnje nečega, desi se ovo.

kuca-autoput

kuca

Izvor: Business Insider/B92