Nadoknadite nedostatak prirodnog svjetla

Nedostatak dobrog osvjetljenja u prostoru može učiniti nevažnim sav trud koji ste uložili u izbor namještaja, pravljenje dobrog rasporeda i dekorisanje prostora. Nedovoljno prozora, njihova mala veličina ili izostanak prozora uopšte, jedna je od najtežih stvari koju treba prevazići na putu stvaranja prozračnog i ugodnog prostora.

 

Ako u domu ili u nekoj prostoriji imate malo prirodnog svjetla, prozor vam je okrenut ka sjevernoj strani, ili zbog nekog drugog razloga nemate dovoljno prirodne svjetlosti u enterijeru, pokušajte iskoristiti neki od trikova kojima se dizajneri enterijera služe kada uređuju mračne prostore.

 

Uduplajte svjetlo koje imate

 

Ako u sobi imate mali prozor, najbolje bi bilo ne koristiti zavjese, ali neki ljudi se ne mogu odreći zavjesa jer im zidovi izgledaju “ogoljeno” bez njih. U tom slučaju koristite transparentne i lagane zavjese od prozračnih materijala.

 

Korištenjem ogledala možete pojačati svjetlost koja dolazi kroz mali prozor ili čak reflektovati svjetlost iz osvijetljenog dijela prostorije u neosvijetljeni dio, ili iz osvijetljene prostorije u onu koja ima nedostatak svjetla.

 

ogledalo u sobi bez prozora

Svjetiljke nekad prave više štete nego koristi

 

Rasvjeta stvara potpuno drugačiji ambijent u svakom prostoru, a posebno mnogo se očekuje od rasvjete koja se koristi u prostorijama u kojima nema prozora i u kojima su rasvjetna tijela jedini izvor svjetlosti.

 

U ovom slučaju koristite sijalice koje emituju svjetlost najsličniju dnevnoj (to su obične sijalice), koja neće biti prehladna i tako “baciti” plavičasti odsjaj u prostor, niti previše topla da “baca” neprirodni žućkasti odsjaj.

 

Takođe, ako rasvjetno tijelo ima abažur, birajte onaj koji će rasipati svjetlost po čitavoj prostoriji ravnomjerno. Takvi su papirni ili keramički abažuri nasuprot metalnim, koji mogu stvarati neugodno osvjetljenje i to u jednom dijelu prostorije.

 

osvjtljenje sobe bez prozora

Zašto bijela nije uvijek dobar izbor

 

Opšteprihvaćeno pravilo je da u malim i mračnim prostorima treba upotrebljavati bijelu boju na zidovima i na većim komadima namještaja kako bi se prostor činio većim i svjetlijim. Međutim, upotreba bijele boje u prostorijama bez prozora nerijetko će se vratiti kao bumerang. Bijela gotovo uvijek ima neki podton, i možete dobiti efekat ružne žute ili zelene boje u prostoru s vještačkim svjetlom. Da biste postigli smiren, neutralan efekat, probajte sa suptilnom, pastelnosivom nijansom. Naravno, uvijek testirajte boju koju želite da se ne biste iznenadili njenim izgledom na zidnoj površini.

 

prostorija bez svjetla

Jarke boje takođe mogu pomoći

 

Svježe, jarke boje u sobama bez prozora mogu biti prava stvar. One neće stvoriti ambijent svjetlijeg prostora, ali njihovim korištenjem možete razbiti efekat depresivnog ambijenta. Iako su se neki uspješno oprobali u korištenju tamnih zidnih boja, najbolje je početi tepihom, slikom na zidu, prekrivačima… u neonskim bojama ili s osvježavajućim, tropskim dezenima.

 

boje u sobi bez prozora

Detalji iz prirode nikad nisu na odmet

 

U ovakve prostore koji mogu biti klaustrofobični uvijek treba unijeti dašak prirode ili detalja inspirisanih prirodom. Postoje biljke kojima je potrebno malo svjetlosti da bi rasle, ali ako ne želite cvijeće, onda to mogu biti tkanine, tapete ili drugi detalji s cvjetnim uzorcima ili trenutno popularnim motivima tropskih biljaka.

 

zelenilo u tamnoj sobi