Pogledajte palate svjetskih lidera širom svijeta

Svi manje-više znamo za Bijelu kuću, no znate li kako izgledaju predsjedničke palate u drugim zemljama širom svijeta?

Nije iznenađujuća činjenica da najveći svjetski moćnici žive u luksuznim palatama koje su kompatibilne njihovom položaju i poziciji na kojoj se nalaze. Ove su palate opremljene svime što možete zamisliti – od heliodroma do neprocjenjivih umjetničkih djela.Od palate Imperial u Tokiju u kojoj živi japanski car Akihito, preko pariske palače izgrađene davne 1722. godine, pa sve do brazilske Palácio da Alvorada koja sa velikim bazenom podsjeća na neki luksuzni hotel.

I iako u većini njih svjetski lideri i sami borave sa svojim porodicama, postoje primjeri i onih koji su se odrekli tog luksuza.

Jedan od najpoznatijih takvih primjera bio je bivši urugvajski predsjednik Jose Mujica koji se odrekao luksuznog života i sa svojom suprugom živio u skromnoj kući na seoskoj farmi, pokušavajući da svojim primjerom pokaže kako ni po čemu nije drugačiji od naroda kojeg zastupa i za kojeg radi.

“Biti predsjednik ne znači biti kralj i živjeti na visokoj nozi. Predsjednik mora biti sluga naroda za kojeg radi…”, govorio je Mujica.

Ak Saray (tzv. Bijela palača) u Ankari, Turska

Palais de l’Élysée, Francuska

Palača Chitralada, Bangkok, Tajland

Palácio da Alvorada, Brazil

 

Palača Hanoi, Vijetnam

Bijela kuća, Washington, SAD

Predsjednički kabinet, Reykjavik, Island

Buckinghamska palača, Velika Britanija

Palača Imperial, Tokio, Japan

Moskovski kremlj, Rusija

Palača Quirinal u Rimu, Italija

Zrada Predsjedništva, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Izvor – klix.ba