Moderna i sljubljena s prirodom: Pasivna kuća u Crnoj Gori

Dr Sonja Radović Jelovac, direktorica arhitektonskog biroa Studio Synthesis i gostujući profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici završila je jedan poseban projekat – Chalet Jelovac, porodičnu kuća za odmor i istraživački rad.

Ova arhitektonska realizacija predstavlja primjer uspješne integracije u specifični i osjetljivi pejzaž nadomak šume Dulovine u Kolašinu na sjeveru Crne Gore, na nadmorskoj visini od 1.000 metara, piše gradnja.rs.

kuca u crnoj gori

Kuća se nalazi na lokaciji uz brezovu šumu, a glavni cilj u kreiranju koncepta je bio ostvarenje jedinstvene vizuelne i fizičke veze s jedinstvenim seoskim ambijentom.

sonja radovic jelovac

Forma je kompaktna s naglaskom na svedenoj volumetriji crnog krova od galvanizovanog lima koji je s južne i sjeverne fasade spušten do kote terena.

pasivna kuca crna gora

Istočna i zapadna fasada obložene su vertikalno postavljenim letvama različitih širina od crne munike i škurama (žaluzinama) koje su u cjelosti pratile raspored vertikala na fasadi.

Inspiracija za objekta je bio privlačni, blago nagnuti plast sijena zatečen na padini u neposrednoj blizini sada već izgrađenog objekta.

chalet jelovac

Svi drveni elementi na fasadi su u izvornoj boji drveta, bez agresivnih zaštitnih premaza što omogućava mijenjanje boje usljed uticaja sunca i padavina. Vremenom će drvena fasada patinirati, stopiti se s okruženjem, što je i bila inicijalna ideja autora.

Na prvom spratu se nalaze tri komforne sobe svaka s jedinstvenim pogledom na pejzaž, kroz obilje otvora i svjetla koje poseduju.

kolasin kuca

U enterijeru dominira izbjeljeni jasen, a minimalistički dizajn namještaja i osvjetljenja predstavlja posebno osvježenje i pruža sofisticirani doživljaj.

chalet jelovac crnagora

Podrum i tavan planirani su za atelje, biblioteku, prostor za radionice i istraživačko-kreativan rad. U prizemlju su smješteni prostrana dnevna soba s velikim staklenim površinama, trpezarija, kuhinja, ulazni hol, toalet i garderoba.

chalet jelovac kolasin

Obzirom da su spoljni zidovi debljine 40cm, kvalitetne izolacije sa otvorima od troslojnog stakla, sa nosećim profilima u drvetu i aluminijumu, zatim integrisanim pametnim sistemima upravljanja i grijanja, Chalet Jelovac se svrstava među prvim uspješnim primjerima pasivne kuće u Crnoj Gori.

synthesis studio

Foto: Relja Ivanić