Završena Lego kuća: Raj za ljubitelje čuvenih kockica

lego kuca

Poslije četiri godine izgradnje Lego kuća koju je projektovao Bjarke Ingels studio otvorila je svoja vrata.

Lego kuća se nalazi u danskom gradu Billund, inače rodnom gradu Lego kocki, a umjesto termina kuća prikladnije bi bilo da koristimo centar impozantne veličine.

lego centar danaska

Očekuje se da kompleks godišnje posjeti oko 250 hiljada ljudi koji mogu vidjeti brojne eksponate napravljene od Lego kockica.

Vlasnik kompanije Lego, Kjeld Kirk Kristiansen rekao je da je njegov dugogodišnji san da napravi mjesto koje će posjetiocima pružiti pravo Lego iskustvo konačno postao stvarnost.

lego

Na prizemlju se nalaze prodavnica, tri restorana, sale za konferencije i 2000 kvadrata javnog prostora. U podrumu su eksponati koji pričaju priču o istoriji kompanije, dok se na višim nivoima nalaze galerije. Ulaz se plaća, a posjetioci koje ne žele platiti ulaz mogu se popeti na neku od krovnih terasa i uživati u pogledu.

LEGO-house-bjarke-ingels-group-big-museum-billund-denmark-designboom-07

Sve aktivnosti u ovom Lego centru su povezane sa Lego filozofijom da učenje kroz igru potiče inovativnost i kreativnost, kažu u ovoj kompaniji, pa su i dizajn bazirali na ovim principima tako da su sve aktivnosti povezane sa igrom. A u toj igri će uživati, ne sumnjamo, i veliki i mali.

U Crvenoj zoni posjetioci mogu sastavljati Lego kockice

 

LEGO-house-bjarke-ingels-group-big-museum-billund-denmark-designboom-10

lego kuca enterijer

Struktura “Drvo kreativnosti” visoka je 15 metara i jedna od najvećih ikad sagrađenih od Lego kockica

 

lego centar danska