Mlada Sarajka ima patent koji će podići nivo higijene u toaletima

antibakterijski-podmetac-za-wc-daske

Nađa Zubčević iz Sarajeva, djevojka koja je nedavno magistrirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, osmislila je patent za “Antibakterijski podmetač za WC daske”.

Ovaj patent predstavila je na Turniru društvenih inovacija i već je dobila ponude potencijalnih investitora.

Ideja o Antibakterijskom podmetaču javila se kao nastojanje da riješi aktuelni problem koji predstavlja problem mnogima, a to je loša higijena u javnim toaletima.

“Svjedoci smo i mi sami da imamo taj neki nelagodan osjećaj kada idemo u javne toalete, bilo da se to radi o toaletima u kafićima, tržnim centrima, bolnicama, klinikama i općenito bilo gdje gdje je veći promet ljudi te često ili stavljamo toaletni papir na WC dasku kako bismo mogli da je koristimo ili uopšteno izbjegavamo da ikako i sjedamo na nju. Ovo predstavlja problem pogotovo za starije osobe, osobe koje imaju poteškoće u razvoju i za djecu.

Istražujući na internetu da li postoji neko rješenje za ovaj problem, nisam mogla da nađem nikakvo konkretno rješenje koje bi moglo biti dovoljno praktično, a uz to i ekonomično. Kako sam završila magisterij biologije, smjer biohemija i fiziologija na Prirodno-matematičkom fakultetu, upoznata sam sa mnogim terminima, te sam se ‘bacila’ u istraživanje i pronašla sam jednu suspenziju koja ima sposobnost da ubija bakterije 99,8 posto ukoliko je izložena UV svjetlu i djeluje fotokatalitički, što znači da se ne troši u hemijskim reakcijama”, kazala je za Klix.ba Zubčević.

Istakla je kako ova suspenzija nije toksična za čovjeka, a podmetač ima vijek trajanja između pet i 10 godina. Patent je u procesu zaštite, a Zubčević i njen tim rade uz podršku Fondacije Mozaik na čijem Turniru su predstavili ovaj proizvod i pobijedili među 150 grupa iz cijele BiH, te osvojili investiciju od 3.000 KM.

“Već smo dobili nekoliko ponuda da se obratimo pojedinim investitorima ukoliko rezultati naših istraživanja budu uspješni, što se i pokazalo. Trenutno smo u fazi razvijanja i definiranja samog biznis modela, što je vrlo bitno na samom početku, kako bi mogli da se orijentiramo na to šta želimo sa ovim proizvodom” rekla je Zubčević.

Antibakterijski podmetač postavili su na nekoliko lokacija i radili su mikrobiološku analizu koja se pokazala vrlo pozitivnom.

Zubčević i njen tim koji čine studentica medicine Sana Bradarić, studentica hemije Ajla Zec i student Elektrotehničkog fakulteta Anel Tahirbegović smatraju da ovaj proizvod ne treba biti ograničen samo na bh. tržište te planiraju svoj proizvod nakon patentiranja predstaviti i na globalnom nivou. Ne sumnjaju u uspjeh.