Da li vam grinje prave problem u domu?

grinje u domu

Vrijeme je proljećnog čišćenja doma što znači da je pravo vrijeme da se suočite sa parazitima mikroskopske veličine koji se hrane ostacima ljudske kože i prašinom.

Riječ o grinjama koje se žive u madracima, posteljini, zavjesama, tepisima… Grinje načelno posmatrano nisu opasne za ljude ali ako ih se previše ugnijezdi u domu mogu uzrokovati alergije.

Najviše problema imaju asmatičari, ali mogu izazvati alergijske reakcije i kod ljudi koji nemaju problema sa respiratornim sistemom.

Grinje ne vidimo golim okom, ali ako imate neke od ovih simptoma: kihanje, suvi kašalj, hunjavica, crvenilo i svrbež očiju, osip i svrab na tijelu, vjerovatno imate problem sa grinjama u svom domu.

Ovi simptomi će se pojavljivati dok ste u kući, posebno u krevetu.

Grinja se nećete riještiti ali ćete ih smanjiti tako što ćete redovno čistiti njihova “staništa” a posebno posteljinu, najbolje na 60 stepeni. Grinje ne vole hladna i suva mjesta što takođe treba imati na umu.

Madrac i tepihe možete čistiti namjenskim sredstvima a kako madrac ne valja kvasiti često, možete koristiti sljedeći recept: pomiješajte sobu bikarbonu i eterično ulje (citrusa, ruzmarina, lavande, eukaliptusa…) pospite po madracu (tepihu, tapaciranom namještaju) pustite da odstoji i detaljno usisajte.