Kultni dizajn: Noguchi sto, besprijekoran vajarski rad

Dva jednostavna, elegantno zakrivljena komada drveta. Velika, ravna, čista površina od stakla. Ovo su jedini materijali korišteni za Noguchi sto, haiku od tri elementa koji plijeni ljepotom, elegancijom, jednostavnošću.

Čovjek koji ga je osmislio i sastavio je Isamu Noguchi, jedan od najvećih vajara i dizajnera po kojem je sto i dobio ime.
Noguchi je napravio savršen balans umjetnosti i namještaja, ali ne na uštrb praktičnosti dizajna, njegov sto je izuzetno kvalitetan komad namještaja.

isamu noguchi

Ovakav spoj forme i funkcije čini ga omiljenim predmetom u domovima i kancelarijama još od dana kada je predstavljen 1947. godine.

Priča o dizajnu

Kako je i sam umjetnik japansko-američkog porijekla govorio “sve je skulptura”, te je i sam pravio skulpture od svih dostupnih mu materijala, od kamena, metala, drveta, gline, papira… Nije želio da bude kategorisan i etiketiran, njegov moto je uvijek bio učenje i otkrivanje novih stvari.

isamu noguchi kafe stolic

Priča o nastanku Noguchi stola je zanimljiva, a umjetnik ju je ispričao svom biografu. Godine 1939. je otišao na Havaje da radi jedan oglas, gdje je sreo britanskog dizajnera Robsjohn-Gibbingsa, koji mu je tražio da za njega napravi kafe-stolić.

Noguchi je dizajnirao mali model od plastike i više se nije čuo s njim do svog “odlaska na zapad”. Pod “odlaskom na zapad” Noguchi je mislio na odlazak u logor u Arizoni u toku Drugog svjetskog rata.

Noguchsto dizajn

Na njegovo iznenađenje, u novinama je vidio oglas za Robsjohn-Gibbingsa na kojem se nalazio izmijenjen mali model stola koji je on osmislio za dizajnera. Kada mu je Noguchi prigovorio, Robsjohn-Gibbingsonov odgovor je bio da svako može napraviti kafe-stolić na tri noge.

Kao čin osvete, Noguchi je osmislio novu varijaciju tog stola, koja je poslužila kao ilustracija članka dizajnera Georga Nelsona (koji je inače bio veliki poštovalac Noguchijevog rada) “Kako napraviti kafe-stolić”.

kultni dizajn noguchi sto

Tako je nastao popularni Noguchi sto, a zahvaljujući prijateljstvu ove dvojice, sto je počela proizvoditi kompanija “Herman Miller” za koju je Nelson radio i koja ga proizvodi i prodaje i danas.

Besprijekoran vajarski rad

Priča o Noguchi stolu je priča o organskom dizajnu i priča o uticaju vajarstva na industrijski i dizajn enterijera. Kao što su mnogi do sada naveli, sto je besprijekoran vajarski rad, rođen iz ideja mira, ljepote i zabave.

noguchui sto

Vizuelno, izgleda kao mirno jezero kroz čiju vodu plovi kanu. Zaista je rijetkost vidjeti tako sadržajan dizajn na tako malom i ograničenom prostoru. Forma je okarakterisana kao poetska, elegantna i jednostavna, izražena sa tek dva komada drveta i jednim komadom stakla.

noguchi

Danas se Noguchi sto smatra jednim od najboljih stolova ikad i ima posebno mjesto među elitnim komadima u istoriji američkog industrijskog dizajna.

Njegov kreator, Isamu Noguchi, je umro 1988. godina, a iza sebe je ostavio muzej i fondacije u kojima je zavještao svoj elegantni, jednostavni i prelijepi namještaj, skulpture i druga brojna dizajnerska rješenja.