Kultni dizajn: Stolica Dijamant, prostor prolazi kroz nju

Sredina 20. vijeka bila je dinamična era revolucije u istoriji modernog dizajna. Iako većina legendarnih komada namještaja potiče iz perioda prije šezdesetih godina, još predstavljaju međunarodni simbol modernog doba i savremenog dizajna. Moderni namještaj, odnosno dizajn i umjetnost uvijek su slijedili tehnološki i sociološki razvoj.

Sredinom prošlog vijeka radili su i stvarali neki od najgenijalnijih umjetnika i dizajnera namještaja svih vremena. Ovaj put vam predstavljamo jednog od njih koji je imao veliki značaj u definisanju modernog namještaja, Harrya Bertoia i njegovu stolicu “Dijamant”.

diamond_chair

Ko je bio Harry Bertoia

Bertoia je bio umjetnik skulptor i dizajner namještaja rođen u Italiji 1915. godine u malom selu San Lorenzo. Njegovo pravo ime je bilo Arieto Bertoia, a nakon emigracije u Ameriku u Michigan 1930. promijenio ga je u Harry.

Prvo je pohađao lokalnu školu za umjetnost, da bi 1937. godine počeo pohađati Akademiju umjetnosti i dizajna u Mitchiganu, gdje je sreo neke od najpoznatijih umjetnika i dizajnera svog vremena kao što su Charles Eames, Ray Eames, Eero Saarinen i Florence Knoll.

Postao je veoma blizak sa Eamesima, a kao poklon lično je osmislio njihovo vjenčano prstenje. Nažalost, njihovo prijateljstvo dobilo je drugačiji zaokret zahvaljujući razmiricama i sporovima u vezi sa zajedničkim radom i inovacijama.

harry-bertoia

Još od rane mladosti Harry Bertoia je imao jedinstven talenat za dizajn nakita i vjenčanica. Njegova strast prema nakitu inspirisala ga je za kreiranje stolice “Dijamant”. Bertoia je zamišljao stolicu kao dijamant te je i dizajnirao u tom obliku, a da bi joj dao čistoću i transparentnost dijamanta, napravio je stolicu od metalnih šipki, jer mu se svidjela ideja da vazduh prolazi kroz nju.

Oblik dijamanta i konstrukcija od metalnih šipki čine je jednim od najprepoznatljivijih dizajna sredine 20. vijeka. Njenu popularnost nije teško razumjeti, lijepa je, udobna, prikladna i za enterijere i za eksterijere u gotovo svim vrstama prostora.

diamond-chair

Stolica dijamant – napravljena od vazduha

Bertoia je osmislio ovu stolicu dijelom zahvaljujući Florenceu Knollu, koji ga je pozvao da koristi opremu njegove fabrike namještaja za koji god projekat izabere. Uskoro, Bertoia je predstavio stolicu “Dijamant”. Međutim, uslijedio je još jedan konflikt sa Eamesima, tako što su završili na sudu sporeći se u vezi sa dizajnom stolice “Dijamant”.

Sud ga je primorao da promijeni dizajn, što je i učinio, a rezultat je bio je ogroman uspjeh, umjetnički i komercijalni.

stolica-dijamant

Igrajući se savijanjem i varenjem metala, Bertoia je stvorio skulpturalno djelo koje zadovoljava sve funkcionalne potrebe i koje krase četiri karakteristike: jedinstven stil od 1952. godine, dizajn sa statusom ikone, kontrast metala i kože, izvrsna izrada. Sam dizajner je opisao “Dijamant” riječima:

“Ako pogledate ovu stolicu, ona je uglavnom napravljena od vazduha, poput skulpture. Prostor prolazi kroz nju”.

Danas ekskluzivno pravo na proizvodnju stolice “Dijamant” ima firma “Knoll”, a izrađuje se sa okvirom od čelika visokog sjaja. Odlikuje je sjajan kvalitet i izrađuje se za dugotrajnu upotrebu. Za sjedeći dio se koriste jastuci od raznih materijala, ali najviše od kože.

Naravno, na tržištu postoji bezbroj replike, a pojedine prodaju poznati komercijalni brendovi.

bertoia-dizajn-namjestaja