Kuhinjsko ostrvo – dragocjeni praktični element

kuhinjsko-ostrvo

Kuhinjsko ostrvo je neprolazni trend u uređenju kuhinja i to s razlogom, povećava prostor za odlaganje, radnu površinu, a služi i kao mjesto za sjedenje i okupljanje.

Za ukućane koji se vole družiti u kuhinji, kuhinjsko ostrvo je savršeno mjesto za to. Današnja multifunkcionalna kuhinjska ostrva mogu se naći u raznim stilovima pogodnim za svaki prostor – od šarmantnih starinskih do uglađenih modernih varijanti.

Ako ste još neodlučni po pitanju kuhinjskog ostrva, pročitajte njegove prednosti u pogledu funkcionalnosti i dobrog izgleda.

Ostrvom do prostora za odlaganje

Ako vašoj kuhinji nedostaje prostor za odlaganje, kuhinjsko ostrvo može riješiti vaš problem. S opcijom ladica, polica, ormara. Jeste li ikada razmišljali kako nemate dovoljno mjesta za kantu za smeće? Prostor ispod kuhinjskog ostrva je savršeno mjesto, jer je pristupačno i ne smeta pri radu.

kuhinjska-ostrva

Kuhinjsko ostrvo je savršeno za djecu

Bilo da je vrijeme za domaću zadaću ili vam pomažu u kuhinji, kuhinjsko ostrvo je odlično mjesto za djecu, u kuhinji su, ali za odvojenom jedinicom.

ostrvo-u-kuhinji

Dodatno mjesto za sjedenje

Kuhinjsko ostrvo može poslužiti i umjesto trpezarije ili kao dodatno mjesto za sjedenje. Dobro dođe u situaciji kada istovremeno treba da kuvate i družite se s ukućanima ili gostima.

Čak i ako je vaša kuhinja mala, produžetak vašeg kuhinjskog elementa u susjednu prostoriju može djelovati kao ostrvo.

moderno-kuhinjsko-ostrvo

Materijalne opcije su beskrajne

Koristite li svoje ostrvo za potrebe kuhinje ili želite da bude centralni dio kuhinje, gornji dio vašeg ostrva će to odlučiti. Za ovakav tip kuhinjskog ostrva razmislite o granitu, betonu, a vrlo su popularne površine od egzotične sorte drveta.

kuhinjsko-ostrvo-2

Pokretno ostrvo je svestrano

Treba vam dodatni kuhinjski element, ali isto tako treba vam više praznog prostora? Pokretno kuhinjsko ostrvo nudi više prostora kada vi i vaši prijatelji želite kuvati zajedno ili kada vam treba prostor za odlaganje nadohvat ruke. Kada ste završili s pripremom obroka, jednostavno pomaknite vaš dodatni dio da biste dobili veći prostor.

Pokretni elementi su idealni za manje kuhinje. Možete ga jednostavno okrenuti ka slobodnom zidu ili špajzu kada se ne koristi, kako bi se oslobodio prostor u kuhinji, i na taj način služiti kao sistem polica.

pokretno-kuhinjsko-ostrvo

Ako želite kuhinjsko ostrvo koristiti na ovaj način, onda je puno praktičnije postaviti točkiće. Mobilna ili portabl kuhinjska ostrva su vrlo praktična u domovima gdje kuhinja dijeli istu zonu sa dnevnom sobom i možda čak i nekim drugim oblastima. To znači da kuhinjsko ostrvo omogućava laku rekonfiguraciju prostora. Vaša kuhinja može dobiti potpuno novi izgled u samo nekoliko sekundi.