U duhu luksuzne klasike

Štukature su ukrasni reljefni elementi koji oplemenjuju zidove enterijera, ali i eksterijera u vidu ukrasnih lajsni na fasadi objekta. U prošlosti su ovi dekorativni elementi klesani u kamenu i ugrađivani u zidove, ali u novije vrijeme počeli su se izrađivati od gipsa te naknadno pričvršćivati na podlogu.

Danas se štukature izrezuju iz stiropora, odnosno ekspandiranog ili ekstrudiranog polistirena, što omogućava lagano modeliranje i jednostavnu montažu. Za zidove se lijepe građevinskim silikonskim ljepilom, a spojevi se ispunjuju silikonskim kitom.

crown-molding-tips-ideas-diy-home-decor-wall-decor

U enterijeru, štukature najčešće viđamo kao ukrasne profile na zidovima, plafonima i stubovima kojima se prostor vizuelno dijeli i obogaćuje. Iako na štukature više gledamo kao na elemente klasično uređenog prostora, sada ih bez bojazni možete koristiti i u modernim enterijerima, gdje će osvježiti bezlične i prazne forme zidova.

Štukaturne lajsne poslužiće i kao maska oboda spuštenog plafona ili izdignute podne površine iza koje može biti ugrađena halogena rasvjeta za stvaranje posebnog svjetlosnog efekta u prostoru.

Simone-Bendixs-Paris-Apartment-500x622Osim za stvaranje efektnog vizuelnog utiska, štukature su prikladne i za optičko spuštanje plafona, a jedan od načina na koji se to postiže je kombinovanjem dvije boje. Nanošenje tamnijih nijansi prostor će učiniti vizuelno nižim, a sličan efekt postiže se i u tradicionalno jednobojnim enterijerima i to postavljanjem ukrasnih štukatura na sve zidove.

Štukature pružaju elegantne, jedinstvene i izuzetno dekorativne mogućnosti ukrašavanje, te omogućavaju luksuzniji izgled i ljepotu životnog prostora. Ukrašavanjem zidova i plafona stambenom ili poslovnom prostoru možete omogućiti novu dimenziju i ambijent.

bedroom-furniture-contemporary-silver-wrought-iron-bed-with-artistic-crown-molding-headboard-and-footboard-also-satin-silver-bedding-set-plus-silver-finished-nightstands-and-tufted-end-of-bed-bench-cdining-room-fancy-dining-room-decoration-with-brass-chandelier-light-brown-solid-wood-floor-design-and-rectangular-glass-dining-table-mind-blowing-dining-room-decoration-design