Kuća izgrađena od brodskih kontejnera

Gruzijski arhitekta Dachi Papuashvili razvio je koncept “mikro doma” u obliku krsta koji će u potpunosti biti izgrađen od brodskih kontejnera…

Papuashvili je imao namjeru da koristi otpadne materijale za proizvodnju prototipa koji može lako biti izgrađen i u potpunosti samoodrživ. “U Gruziji izgradnja manastira je veoma popularna”, objasnio je arhitekta. “Moj zadatak je bio da isplaniram prostor za jednu osobu, koristeći građevinski otpadni materijal i utrošim što manje rada.”

Dom izgrađen od dva kontejnera – jedan je postavljen vertikalno, drugi horizontalno – će sadržati četiri sprata unutar strukture u obliku krsta. Papuashvili kaže da je raspored dizajniran zbog funkcionalnosti i da nije povezan sa vjerskim simbolima.

Eksterijer zgrade je obložen drvetom, dok je krov pokriven valovitim gvozdenim listovima. Solarni paneli mogu da obezbjede grijanje, a kišnica će biti prikupljena za ponovnu upotrebu. Toaleti će takođe biti instalirani.

Ova mala kuća predstavlja izolovanu, ojačanu konstrukciju, obloženu drvetom. Energetski nezavisan objekat proizvodi potrebnu energiju, a akumulira kišnicu, tako da ne zahtjeva nikakve izvore energije i komunikacije, niti za izgradnju, niti za eksploataciju. Postoje posebni prostori u Skit maloj kući koji su namjenjeni različitim običajima.

Na trećem spratu postoji spavaća soba, kabinet, kuhinja i trpezarija i to zauzima 12 metara kvadratnih. Na četvrtom spratu se nalazi još jedna prostorija, dok se na drugom nalazi Bio toalet i tuš. Prvi sprat služi za čuvanje baterija za solarnu energiju, rezervoara za kišnicu i kao magacin za hranu.

Snap6 Snap4 Snap5 Snap3 Snap1 Snap8

Izvor- mojenterijer.rs