Ideje koje kvalitetan prostor znače

Kao prva prostorija u koju stupite prilikom ulaska u dom, ulazni prostor je tačka od koje sve počinje. Ipak, često je najzapostavljenija prostorija u kući. I to s razlogom, obično su to mali prostori zatrpani s mnogo stvari, u kojima ne provodimo više vremena nego što nam je potrebno za oblačenje kaputa i cipela i odlaganje istih. Ipak, sjetite se da je ovo mjesto prvog utiska, kako za druge, tako i za vas. Svaki put kada uđete u svoj dom i dočeka vas organizovan i uređen hodnik, istog trena ćete osjetiti toplinu svog doma.

Donosimo vam nekoliko savjeta za što praktičniju organizaciju i ljepše uređenje ulaznog prostora.

Organizovani hodnik

– Pored cipelara, dobar konzolni sto na dva nivoa – police – će dobro doći svakom hodniku. On će vam obezbijediti dovoljno mjesta za ostavljanje sitnica poput ključeva, kapa, šalova, ukrasa, pa i obuće.

– Pletene, papirnate ili tapacirane kutije za odlaganje stvari svoju primjenu mogu naći i u hodniku. Ovo je posebno pogodno za one koji iznajmljuju stanove ili  žele osvježiti prostor bez kupovine novog namještaja.

– Ako ste za “uradi sam” projekte, možete napraviti police u obliku kvadrata i slagati ih srazmjerno svojim potrebama. Ulazni prostor ne mora biti rezervisan samo za kapute i cipele, poneki neobični ukras učiniće ga zanimljivijim.

– Ako dosta stvari odlažete u hodniku, a prostor vam to dozvoljava, neka glavni komad mobilijara čini kvalitetan i dovoljno veliki ladičar. Iako je to obično komad namještaja za spavaću ili dnevnu sobu, odličan je za organizaciju i može biti praktičan i u hodniku.

YanaPuaca_Entrance_Coffey_06

Lijep i sređen hodnik

– Za zidove malih prostorija uglavnom se predlažu svijetle boje: bijela, bež, nježnosiva. Ipak, ako želite naglasiti ovaj prostor, možete koristiti jarke boje, pa čak i crnu. Da ne biste stvorili zagušujući prostor, predlažemo da zidove obojite do pola visine zida, a ostatak da ostane bijel. Prvi utisak vašeg doma će biti impresivan.

– Galerija sastavljena od najdražih slika, crteža, razglednica koja će vam uvijek privući pogled i izmamiti osmijeh na lice, jedna je od dekorativnih ideja za ulazni prostor. Ovakvom dekoracijom čak i hodnik će nositi pečat vaše individualnosti kojom bi dom trebalo da odiše.

– Ukoliko vam to prostor dozvoljava, veliko ogledalo u predsoblju je detalj koji bi trebalo da bude neizostavan. Ukoliko vam se ne sviđa ideja o ogledalu, razmislite o jednom fokusnom predmetu, recimo velikoj uokvirenoj slici ili posteru.

Entry_Table

Šta kada nema predsoblja?

Koliko god vam se činilo komplikovano urediti vaš mali, uski, skučeni hodnik ili pak ogromno predsoblje, znajte da bi stvari mogle biti još komplikovanije, kao na primjer da nemate odvojeni ulazni prostor, nego da ulazna vrata vode direktno u dnevnu sobu.

Kao što je ovo slučaj u mnogim stanovima, uglavnom manje kvadrature, donosimo vam nekoliko ideja kako da vizuelno i praktično uredite predsoblje.

– Za početak, potrebno je bar vizuelno odvojiti jedan mali dio prostora kako biste ga odredili kao ulazni prostor. S vanjske strane vrata stavite kvalitetan otirač, kako biste uspješnije održavali higijenu doma. S unutrašnje strane ispred vrata stavite tepih, stazu ili otirač. Bilo bi dobro i da vrata, zid ili dio zida obojite u određenu boju ili zalijepite tapetu kako bi se isticao od ostatka prostorije. Uglavnom je to dominantan zid na koji se postavi ogledalo ili nosači za odlaganje garderobe.

– Napraviti prostor za odlaganje u ovom slučaju pravi je podvig. Vješalice možete postaviti na vrata ili zid. Za lakše i praktičnije organizovanje, umjesto standardnih vješalica nađite pojedinačne kuke za vješanje. Njih možete naći sa samoljepljivom pozadinom, tako da čak ne morate koristiti ni vijke za zid. Takođe, možete ih postavljati na različite visine, tako da odgovaraju svim ukućanima.

– Bilo kakva vrsta pregrade će vam dobro doći. Ako nema prostora za pregradni zid od rigipsa, pokušajte bar sa jedne strane postaviti pregradu od ormara ili bar neke veće biljke.

– U prostoriji koja vam služi i kao dnevna soba i kao predsoblje najbolje je koristiti multifunkcionalni namještaj, koji ćete koristiti za više namjena. Recimo, mali radni sto na koji ćete odlagati ključeve i slične sitnice, ladičare u koje možete odlagati i obuću i odjeću.

U ovom slučaju idite vertikalno, otvorene ili zatvorene police postavljajte na zidu pored vrata ili iznad samog ulaza.

51bbf2f1d9127e26410005c5._w.540_s.fit_

uredjenje-hodnika-9

5357dbdfdbfa3f59f30151b6._w.540_s.fit_

20144_idha01a_01_PH121604