Kreacije od papira

Tekstilni dizajneri Ritva Puotila i njen sin Mikko Puotila 1987. godine su osnovali kompaniju “Woodnotes”. Suptilnom kombinacijom umjetničke kreativnosti, moderne tehnologije i prirodnih materijala, brend se razvio u nagrađivanu kompaniju prepoznatljivu po nesvakidašnjem korištenju papira.

Korištenje prirodnih i sirovih materijala u uređenju enterijera je prepoznatljiv kod Finaca, ali “Woodnotes” tu tradiciju nosi na jedan viši nivo primjenjujući papir u proizvodnji tepiha, tekstila, zidnih reljefa i ukrasa.

dekadesign_SW02_1024x1024

“Woodnotes” je prva kompanija u svijetu koja koristi papir na ovakav praktičan način, odnosno, predivo od papira za dobijanje modernih i funkcionalnih predmeta. Ritva Puotila je prepoznala jedinstvene i trajne karakteristike papira i počela je dizajnirati proizvode umjesto da koristi druge materijale koji imaju te karakteristike.

Njihove kolekcije sadrže podne prostirke, prekrivače, torbe, pa čak i roletne, svake godine se šire i postaju sve sadržajnije i inovativnije.

e114252798a418871385f1cd8688fb73

Papirno predivo je autentičan, prirodan materijal proizveden od ekološki obnovljivog materijala – drveta. Snaga i izdržljivost prediva potiču od drvenih vlakana. Pored toga, sigurno je i higijenski, upravo zahvaljujući gustini vlakana. “Woodnotesovi” proizvodi se izrađuju od biorazgradivog papira koji se pravi bez upotrebe hlora, a isti se može koristiti čak i za pakovanje hrane.

Najpoznatiji “Woodnotes” proizvodi su vjerovatno podne prostirke, tepisi i staze, koje dizajniraju u različitim veličinama i dezenima u bojama dobijenim prirodnim pigmentima.

woodnotes 2

Materijali su i svestrani. Jedna tkanina može imati više namjena, kao što su materijali “Flake” i “Flower”, koji mogu služiti ne samo kao zavjesa, nego i kao stolnjak i pregrada za prostoriju. Veoma su otporni, a tanki i lagani kao tkanina.
Mikko Puotila za svoj dizajn kaže da im je cilj da ponude proizvode jedinstvenog estetskog kvaliteta, proizvedene na ekološki i održiv način od higijenskih, zdravih i sigurnih materijala.

prodotti-189541-rel10f2ade035f044888eed5a37099734d2

Ovaj finski brend učestvovao je na “Fuorisalone 2015” u Italiji u okviru događaja “Together”, koji je organizovan u “Zeus showroom”, velikom i stilizovanom prostoru iz pedesetih koji se nalazi u Corso San Gottardu u Milanu.

Ovaj prostor je transformisan u “Design Store”, pa se sada u istom prostoru, pored kolekcija brenda “Zeus”, izlažu i zadivljujući proizvodi od papirne tkanine brenda “Woodnotes”, vanvremenska kolekcija tkanina “Shuj” i elegantne lampe od duvanog stakla kompanije “Prandina”.

Contemporary rug / paper yarn / striped