Kuća od konoplje koja čisti vazduh od ugljen-dioksida

Prva kuća u potpunosti napravljena od betona s konopljom podignuta je u SAD a poslije par godina korišćenja konačno su objavljeni i benefiti življenja u jednoj takvoj kući. 

Šta je to što se može koristiti kao lijek, građevinski materijal, vlakno za odjeću, osnova za beton, prirodna hrana, sredstvo za njegu kože, izradu papira, ekološko gorivo…? Odgovor je – konoplja! Drži se da je ona jedna od najkorisnijih biljaka na planeti, a s obzirom na raznolikost mogućih primjena, ko bi joj to mogao poreći?
Uprkos čestim zakonskim preprekama, bez obzira na dokazanu korist i održivost, konoplja se ponovo pojavila u središtu pažnje. Mnoge države su u SAD-u legalizovale marihuanu za medicinsku upotrebu, a konoplja je kao građevinski materijal zbog svoje ekonomske, ekološke dobrobiti i dugotrajnosti takođe sve popularnija, piše Zelena Zona.

hempcrete-house-8

Prva kuća u potpunosti od hempcretea (eng. hemp = konoplja, concrete = beton) sagrađena je nedavno u gradu Ešvič u Sjevernoj Karolini. Kuća je površine 315 m2 i u dizajnu ima niz ekoloških elemenata. Hempcrete je bio-kompozitni materijal sačinjen od drvenastog jezgra stabljika konoplje pomješane s krečom kao vezivom. Rezultat je izuzetno lagan materijal – sedam ili osam puta lakši od betona – čiji blokovi plutaju na vodi!

hempcrete-house-5

Ova čvrsto građena, napredna i prekrasna kuća ima čvrste zidove koji dišu, što je postignuto miješanjem konoplje s krečom i vodom na licu mjesta i izlivanjem te mješavine između spoljašnjih potpornih stubova. USA Today piše: “Ovaj materijal je manje kao beton, a više kao bala sijena: ima odličnu izolaciju i može da upija zagađivače iz vazduha, među kojima je i CO2.”

hempcrete-house-1

Konoplja kao građevinski materijal odlična je i za održavanje toplote, što znači da može dugo održavati stalnu temperaturu te da smanjuje njene fluktuacije. Unutrašnji zidovi ove kuće građeni su od purepanela proizvedenog od recikliranog papira kojem je jezgro valoviti papir okružen tvrdim omotom poput kartona.

hempcrete-house-4

Kako izvještava CNN, kuća ima i 30 recikliranih prozorskih okvira u koje su postavljena visoko-tehnološka stakla i to tako da u kuću ulazi puno dnevne svjetlosti koja pri tome previše ne zagrijava dom. Osim toga i osnova objekta svojom otvorenošću osigurava da svjetlost dopire duboko u prostor kuće.

hempcrete-house-3

Dodatno, energetski efikasn sistem zidova zajedno sa super-efikasnom vazdušnom pumpom za grijanje, efikasno grije i hladi kuću smanjujući troškove energije i potrebu za skupom opremom. S ovakvim instalacijama, gradnja kuće stoji oko 1.430 dolara po kvadratnom metru.

hempcrete-house-7

Uz neka odstupanja od 100% zdravog i ekološkog, u što spada pjena na bazi petroleja koja se koristila kako bi se ojačali tavanica i temelji, kuća je ipak izvrstan primjer kako se moderna i lijepa zgrada može izgraditi gotovo potpuno bez hemijskih sastojaka štetnih za ljudsko zdravlje te na način i s materijalima koji nisu štetni za Zemlju.

hempcrete-house-6

Izvor – gradnja.rs