Knjiški raj postoji: Nevjerovatna knjižara u zgradi opere

Volite pozorište, volite knjige?

Ako je vaš odgovor da, zamislite: sjedite u loži raskošne zgrade opere i listate knjige koje vas okružuju od partera do gornjih spratova knjigama ušuškanog teatra.

Ako vam se sviđa ova ideja ne treba da zamišljate nego da odete do Buenos Airesa i knjižare El Ateneo Grand Splendid – jedinstvenog knjiškog raja.

Ovaj impresivni enterijer prije sto godina osmislili su arhitekti Pero i Torres Armengol.

najljepsa knjizara

Originalna zgrada u maju 1919. godine otvorena je kao teatar Grand Splendid. Kao i sva arhitektura iz tog doba, i enterijer ovog prostora bio je ukrašen bogatim, klasičnim detaljima kao što su freske na tavanici, koju je oslikao argentinsko-italijanski umjetnik Nazareno Orlandi, ili karijatide (stubovi rađeni u antičko-grčkom stilu) koje je izvajao Troiano Troiani.

Ovaj nesvakidašnji teatar prvo je pretvoren u bioskop, a potom, 2000. godine, u knjižaru.

Transformacija originalnog pozorišta u knjižaru urađena je po projektu arhitekte Fernanda Manzonea. Projekat je podrazumijevao da sjedišta na parteru zamjene policama za knjige dok su poneke stolice u ložama ostavljene, te se tu često mogu vidjeti posjetioci koji listaju knjige.

Nezaobilazni element svakog pozorišta jeste i ogromna originalna crvena zavjesa. Arhitekta je riješio da zadrži ovaj karakteristični detalj ali iza njega više nisu daske koje život znače, već kafić u kojem možete na miru čitati knjigu i piti kafu.

Pošto je originalna zgrada imala i podrum, on je pridružen knjižari tako što je napravljen kružni otvor u nekadašnjem parteru. Vertikalna komunikacija izvedena je pokretnim stepenicama, koji je jedini moderan element u cijelom prostoru. Na donjem nivou sada se mogu pronaći igračke i knjige za djecu.