Rukometni savez Republike Srpske: Pripreme za učešće na Igrama zemalja BRIKS-a

Muška i ženska reprezentacija Republike Srpske takmičiće se u rukometu na pijesku na Igrama BRIKS-a koje će od 11. do 24. juna ove godine biti održane u ruskom gradu Kazanju, i koje će okupiti više od 3.000 sportista iz 30-ak sportova.

Ekspedicija iz Republike Srpske put Rusije odlazi 10. juna, dok je povratak predviđen za 25. jun i biće to sjajna prilika da Republika Srpska pokaže velikoj većini svjetske populacije da smo sportska nacija, da smo spremni da se kao mala Republika na terenu nosimo sa najvećima, a ono što je najvažnije na ovim sportskim igrama imaćemo priliku da za vrijeme trajanja turnira među zastavama najvećih svjetskih zemalja ponosno istaknemo i zastavu naše Republike Srpske, koja će se vioriti među zastavama drugih učesnica.

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske, koji je svojim entuzijazmom, energijom, upornošću i predanim radom dao ogroman doprinos domaćem rukometu, rekao je danas kako se nada da će naše selekcije na dostajanstven način reprezentovati Republiku Srpsku na ovom prestižnom takmičenju.

“Prije svega hoću da kažem da će mušku reprezentaciju predvoditi selektor Danijel Božić i njegov pomoćnik Goran Trkulja, a žensku Salih Pala i Marija Šehovac, dok je koordinator Nebojša Starčević. Svi oni imaju moju maksimalnu podršku i ubijeđen sam da će ovaj pripremni period obaviti na najbolji mogući način, a mi ćemo im obezbijediti potrebne uslove. Takođe sam siguran da u Rusiji nećemo razočarati, te da ćemo biti istinski ambasadori Republike Srpske”, rekao je Umičević, koji je nadaleko poznat kao veliki entuzijasta i zaljubljenik u sport, ali i čovjek koji ima nepresušnu energiju i volju da pomaže sport i jedan je od njegovih najvećih donatora, zajedno sa Tvornicom obuće “Bema”, koju sa velikim uspjehom vodi pune dvije decenije.

Umičević je dodao da su ove sportske igre koje će biti održane u Kazanju veliko takmičenje, na kojem će nastupiti 3.000 sportista, te da će osim toga u Kazanju biti prisutni i brojni političari, ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski Si Đinping, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i mnogi drugi.

“Ovo je još jedna potvrda da se radi o itekako značajnoj sportskoj manifestaciji i ovo će biti prilika da steknemo nova prijateljstva. Idemo sa zastavom Republike Srpske i nema sumnje da ćemo za odlazak u Rusiju imati podršku naših institucija”, poručio je prvi čovjek rukometa Republike Srpske, i naglasio da od sporta i učešća na ovakvim turnirima organizovanim na vrhunskom nivou, uistinu nema bolje promocije.

Selektor muške reprezentacije Republike Srpske, Danijel Božić, zahvalio se na ukazanom povjerenju.

“Hvala Rukometnom savezu i predsjedniku Marinku Umičeviću i sve ću učiniti kako bi opravdao ovo povjerenje. Napravićemo plan za pripreme i vjerujem da ćemo spremno dočekati nastup u Kazanju i vjerujem da ćemo osvjetlati obraz našeg rukometa, saveza i Republike Srpske”, naglasio je Božić. Sličnog mišljenja je i Marija Šehovac, koja je pomoćnik selektoru ženske reprezentacije Republike Srpske, Salihu Pali.

“Drago mi je što će naša reprezentacija igrati na jednom ovako velikom takmičenju. Ubijeđena sam da ćemo u Kazanju ispuniti očekivanja, kako saveza, isto tako i našeg predsjednika saveza Marinka Umičevića”, istakla je Šehovac.

Koordinator Nebojša Starčević naglasio je kako su Rusija i Brazili u samom vrhu kada je riječ o rukometu na pijesku.

“Možda ne možemo njima parirati, ali sam siguran da možemo ostalim reprezentacijama. Iskreno se nadamo da ćemo poslije učešća na Igrama BRIKS-a uspjeti da u ljetnom periodu formiramo Ligu Republike Srpske u rukometu na pijesku, što bi za nas bila velika stvar”, najavio je Starčević.

Inače, Rukometni savez Srpske, koji uspješno vodi Marinko Umičević, važi za jedan od najorganizovanijih saveza, koji veliku pažnju poklanja radu sa mladima, što pokazuju brojni trofeji sa turnira na kojima su učestvovali, a jedan takav bi mogao doći i sa nadmetanja sa reprezentacijama zemalja BRIKS-a, svjetskih velesila koji zajedno čine veliku većinu svjetske populacije.

Sve spremno za finale Kupa RS za rukometašice:

Rukometašice “Borca” i “Leotara” odigraće finalni meč Kupa Republike Srpske u nedjelju, 7. aprila u Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci sa početkom od 14 časova, potvrdio je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, sve je spremno za ovaj rukometni spektakl, a obezbjeđene su i novčane nagrade, pa će pobjedniku pripasti 3.000 maraka, dok će poraženi tim dobiti 2.000 maraka.

“Uz sve to ranije smo kupili pehare i medalje i što se nas tiče finale može da počne već sada. Vjerujem da će biti dobra utakmica”, rekao je Umičević i pozvao sve ljubitelje ženskog rukometa da se u što većem broju okupe u banjalučkom hramu sporta.

Prvi čovjek srpske „kuće rukometa“ nije propustio priliku da istakne i da već treću godinu uzastopno nisu dobili novčanu pomoć od Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske za organizaciju finalnog dijela kup takmičenja.

“Mislim da to više nema nikakvog smisla, a ovom prilikom poručujem da mi nećemo ugasiti Kup Republike Srpske koji je naša svetkovina, pa makar ga i dalje lično finansirao”, dodao je Umičević.

N.Sp.