Klupa na prozoru – Ušuškano mjesto s pogledom

Savršeno mjesto gdje se možete opustiti, ušuškati i uživati u omiljenom napitku, štivu i pogledu trebalo bi da bude sastavni dio svakog doma. Ako vam ovo zvuči primamljivo, onda će vam se dopasti ideja klupe ili prostora za sjedenje uz prozor.

Prozori su vrlo atraktivan dio svakog prostora, donose nam neophodnu Sunčevu svjetlost i još ako omogućavaju lijep pogled treba ih iskoristiti u potpunosti.

Oni koji žive u kućama i zgradama stare gradnje najlakše će sebi napraviti jedan ovakav kutak, s obzirom na to da su zidovi takvih stambenih zgrada deblji, a prozori “dublji”.

window-seats_290915_03

Ali ovaj arhitektonski detalj rado je viđen i u objektima savremene gradnje. Tako ga možemo vidjeti u modernim i minimalistički uređenim vilama, gdje ga arhitekte koriste kao mjesto udobnosti i opuštanja, kao i u urbanim poslovnim prostorima, gdje je udobnost podrazumijevani element radne sredine.

Pineapple-House_Summer-Home-on-Lake_Window-Bench-Storage.jpg.rend.hgtvcom.1280.1920

Međutim, i oni koji žive u enterijerima sa standardnim prozorima mogu urediti prostor oko prozorskog okna kako bi dobili klupicu za sjedenje. U ovom slučaju potrebne su minijaturne sofe, veliki jastuci i jastučići, drvene daske…

window-seats_290915_01

Prozorsku klupicu možete integrisati u svaku prostoriju u domu, kuhinju, spavaću sobu, dječju sobu, gdje god da nađete odgovarajući prostor. Ovo mjesto će vas pozvati da sjedite i opustite se pored prozora.

Možete iskoristiti jednostavnu konzolu od drvenih elemenata koju ćete ukrasiti udobnim jastucima i staviti pored police za knjige i časopise. Takođe, možete napraviti prozorsku klupicu tako što ćete udobnu sofu integrisati sa prozorskim oknom da biste dobili funkcionalnu cjelinu ili je napraviti u sklopu drugih elemenata namještaja poput ormara.

Ikea-stolmen-window-seat-cushion

Vaše mjesto za uživanje, pored udobnosti, mora biti moderno, funkcionalno i mora imati komfor. Za dekoraciju upotrijebite svijetle ukrasne jastuke u različitim bojama, ali u istom stilu. Na prozore stavite zavjese zanimljivog dezena. Možete koristiti roletne ili žaluzine.

Ukoliko ne koristite sofu, već sami stvarate svoje mjesto za čitanje, ako vam prostor dopušta, možete iskoristiti stare kovčege u kojima ćete smjestiti knjige ili časopise. To može biti vaša mala kućna biblioteka. Ispod sjedala možete napraviti skrivene ormare ili otvorene police.

IMG_9691

Da biste napravili prilagođeni enterijer, možete dodati svijetle akcente u sobi. Na primjer, u blizini vaše klupe ispod prozora dodajte lagane ćilime ili mali tepih.

Postoji mnogo načina da dekorišete vaše mjesto u domu obasjano suncem, a na fotografijama pronađite rješenja i inspiraciju za nove poduhvate! Samo obratite pažnju, ukoliko ste na većim spratovima i imate djecu, osigurajte prozor, kako ga djeca ne bi mogla otvarati.

window-seats_290915_06