Tepih daje toplinu domu

Svakom domu toplinu daju pomno odabrani detalji koji određuju stil i ličnost vlasnika. Tepisi su jedan od njih. Bilo da služe kao dizajnerski detalj koji podiže izgled prostora, kao mekani sag koji amortizuje korake ili kao bambusni ležaj koji evocira na ljeto i odmor, pri odabiru tepiha morate imati nekoliko stvari na umu.

O veličini tepiha nikako nemojte odlučivati u trgovini i ne dozvolite da zbog ljepote i dizajna kupite prevelik ili premalen tepih. Izmjerite tačno veličinu prostora koji želite pokriti tepihom i nemojte kupovati nešto što vam ne odgovara i nadati se da ćete već smisliti neko rješenje.

Materijal

Izbor materijala izuzetno je veliki pa prije odlaska u kupovinu svakako dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice. Tepisi mogu biti tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute.

Tepisi od jute otporniji su, kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka daće topli ugođaj prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite opremiti njima.

Šta želite postići

Ukoliko tepihom ujedno želite i amortizovati buku, najbolji izbor su vuneni tepisi, koji su ugodni i mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu se dobro uklopiti u moderno i u tradicionalno namještenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe dekoraciji, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje, dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana.

Pazite na odnos cijene i kvalitete

Tepih ćete kupovati zavisno od kućnog budžeta, ali i namjene prostora, te zavisno od činjenice kupujete li ga za vikendicu, lični ili podstanarski stan. Ukoliko želite da što duže traje, te ga ne planirate mijenjati dolaskom novih trendova uređenja, morate biti spremni izdvojiti i više novca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj cijeni dobili svoj tepih iz snova.