Marinko Umičević apeluje: Reagujmo da se tragedija ne ponovi

Marinko Umičević, ugledni privrednik, odbornik u Skupštini grada Banjaluka i član Senata RS, istakao je da smo svi smo šokirani i potreseni nakon što je je dječak u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ počinio masakr, ubio osmoro svojih vršnjaka i radnika obezbeđenja, te ranio šestoro školskih drugova i jednu nastavnicu.

“Gledam sinoć roditelje ispred škole i mogu samo reći ne daj Bože nikome. Gledam i one tzv. „analitičare“ koji ujutru pametuju o politici, popodne o ekonomiji, a kada se desi ovakva tragedija opet nam ti isti drže predavanje, klasični ovisnici o medijima. Očigledno je da je porodica, koja je u nekadašnjem sistemu bila temelj društva, narušena, a djecu je prepustila isključivo školama”, poručio je Umičević i dodao da društvo mora povesti računa o nastavniku, policajcu, ljekaru.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa profesorima u srednjim školama čuo je da im je rad izuzetno otežan, što zbog roditelja koji su sve češće bahati, što zbog djece koja ne pokazuju poštovanje prema njima.

“Nema više nekadašnjeg poštovanja prema učitelju i profesoru. Ne zaboravimo da ni škola ni prosvetni radnici ne mogu da zamjene kućni odgoj.Čuo sam dobar prijedlog psihologa iz Beograda da bi svaka škola trebalo da ima po nekoliko psihologa koji će raditi preventivno sa djecom, jer su očigledno došla neka druga vremena. Društvene mreže, TiK Tok i ostale su preuzele uticaj nad djecom i nije uzalud što se u pojedinim zemljama zabranjuje i moramo biti svjesni da nakon ove tragedije ništa ne može i ne smije biti isto”, rekao je Umičević i dodao da bi trebalo razmišljati o uvođenju detektora za metal u škole, pogotovo srednje, kako bi se spriječilo da kao juče u Beogradu, dijete uđe u školu sa dva pištolja i Molotovljevim koktelima. S tim u vezi, on je podsjetio da su tokom posljednjeg rata na ovim prostorima, na ulazu u banjalučku Gimnaziju pretresali učenike.

“Kada ulazimo u bilo koju vladinu instituciju prolazimo kroz detektor metala. Smatram da bi sve škole u saradnji sa državnim institucijama i roditeljima mogle i morale da obezbijede detektore za metal. Ali glavni cilj je motivisati i pustiti nastavnike i profesore da rade svoj posao, zabraniti i ograničiti pritiske na njih. Ako iz ovoga ne izvučemo pouku sutra se to može ponoviti i nama i bilo kome, jer smo već dočekali da se ovakve tragedije ne dešavaju tamo negdje i da to gledamo samo na televiziji nego kod nas”, dodao je Umičević.

N.Sp.