Umičević najavio: Završnica Kupa Srpske u košarci u kolicima 1. aprila

Završni turnir Kupa Republike Srpske u košarci u kolicima, dvadeset prvi, biće odigran 1. aprila u Banjaluci, i to u organizaciji Saveza košarke u kolicima Republike Srpske, na čijem je čelu neumorni sportski radnik Marinko Umičević.

Pobjednički pehar brane igrači Košarkaškog kluba invalida “Vrbas”, a pored njih na ovoj smotri nastupiće još KKK “Bijeljina” i KKI “Kozara” iz Gradiške.

“Očekuje nas još jedna završna manifestacija Kupa Republike Srpske koju iz godine u godinu želimo da podignemo na što veći nivo. Ono u šta sam siguran, a to je da ćemo sve učiniti da ovo eminentno takmičenje prođe kako i dolikuje Kupu Srpske. Biće ovo ujedno i prilika za nova druženja ekipa iz Bijeljine, Gradiške i Banjaluke, a ko bude bolji neka na kraju zasluženo slavi”, rekao je Marinko Umičević, predsjednik Saveza košarke u kolicima Republike Srpske.

Planom takmičenja određeni su parovi i satnica Kupa Srpske pa će se tako u subotu, 1. aprila, u dvorani “Obilićevo” sa početkom u 12 časova sastati KKI “Vrbas” – KKI “Kozara”, zatim KKI “Vrbas” – KKK “Bijeljina”u 13.30, te KKI “Kozara” – KKK “Bijeljina”, sa početkom od 15 časova.

Inače, Umičević je čovjek koji svojom upornošću i neprestanim volonterskim radom i finansijskom podrškom istrajava da se ovakva takmičenja održavaju. Ovaj čovjek zaista ništa ne prepušta slučaju i unaprijedi sve ono u čemu učestvuje, jer to radi predano, srcem i za dobrobit drugih, u čemu je i najveća tajna njegovih uspjeha u životu, odnosno na poslovnom, humanitarnom i sportskom planu.

On je i predsjednik KKI “Vrbas” i za Marinka se s pravom kaže da je “i otac i majka” ovog trofejnog sportskog kolektiva, koji na najbolji mogući način predstavlja Banjaluku i Republiku Srpsku širom Evrope.

KKI “Vrbas” je osnovan prije skoro 21 godinu i za to vrijeme osam puta je osvajao titulu šampiona regionalne NLB lige, a u vitrinama ima isti broj trofeja za prvaka BiH. Pored toga, ovaj uspješni klub je višestruki učesnik Lige šampiona i može da se pohvali odličnim rezultatima na međunarodnoj sceni. Aktuelni su šampioni BiH i NLB lige,

Ono što je posebno važno naglasiti je činjenica da je košarka u kolicima više od sporta, jer je riječ o rehabilitaciji i socijalizaciji ljudi, a upravo se Umičević istinski trudi da održi ovaj sport, takmičenja i da održi igrače okupljenim oko ovog uspješnog kluba. Umičević je dobar dio svog života posvetio volonterskom radu i podršci sportu, za koji nerijetko ulaže i vlastiti novac samo da bi se treninzi i takmičenja sportista i sportskih klubova održavali, na čemu mu mogu pozavidjeti mnogi u ovoj državi.

Inače, protekle sedmice Košarkaški klub invalida “Vrbas” pobijedio je KIK Zmaj 91:52 u derbiju 8. kola Premijer lige BiH. Od prvog minuta domaći su daleko bili bolji tim i bez većih problema došli su do osmog trijumfa u tekućoj sezoni. Samim tim su, dva kola prije kraja, obezbijedili devetu uzastopnu titulu u elitnoj konkurenciji.

Kod Banjalučana najefikasniji su bili Vlado Švraka sa 24 poena, od čega dvije trojke, i Anto Štimac sa 21 poenom. Treba istaći i dobru partiju Bojana Brkića, koji je dao 10 poena, a kod tima iz Gradačca Arnel Mulić, koji je ubacio 17 poena.