Prostor koji podstiče na učenje

Opremanje prostora za kvalitetno učenje u ranom djetinjstvu je fundamentalna stvar kako biste djecu potakli da uspješno obavljaju svoje školske zadatke. Bitno je da od malih nogu djeci damo podršku, a samim tim i prostor koji je dizajniran kao inspiracija za učenje kako bi se tu osjećali ugodno.

Djeca koja od početka školovanja, a i prije same škole, provode vrijeme u inspirativnom domu, statistički se više opredjeljuju za učenje, a samim tim veća je mogućnost da dijete bude uspješno na tom polju.

Redizajniranje prostora za učenje

Prije nego što se upustite u kompletno redizajniranje prostora za učenje, uvijek pođite od sebe. Sjetite se šta je vama bilo nužno kada ste bili u tim godinama, šta vam je smetalo, kakav prostor biste voljeli da ste imali.

Svaka prostorija namijenjena za učenje bi trebalo da bude inspirisana činjenicom da je svako dijete unikatno, te shodno tome takav prostor bi trebalo da bude kreiran po potrebama djeteta, te da se prilagodi standardnoj rutini na koju je dijete naviklo.

furniture-magnificent-beige-kids-corner-desk-in-the-lovely-kids-library-room-along-with-colorful-dot-rug-interesting-picture-of-colorful-kid-corner-desk-for-kid-bedroom-decoration

Igra je najvažniji segment svakog djetinjstva, te bi to uvijek trebalo imati na umu. Kako bismo promovisali edukaciju, prostor treba da bude opremljen stvarima koje bi potakle mlade da se zainteresuju za učenje. Takve stvari bi trebalo da sadrže edukativan sadržaj, ali da se djeci prezentuje na način kroz koji bi oni to najlakše prihvatili.

Predmeti u tom okruženju trebalo bi da budu multifunkcionalni. Na primjer, maketa solarnog sistema može vrlo lijepo koristiti kao dekorativni element, a ujedno zaintrigirati maštu vašeg djeteta. Periodni sistem elemenata u kome bi se paleta boja mijenjala u zavisnosti od težine elemenata može razbiti monotoniju zida, tako da će vaš budući školarac već imati prethodno znanje o elementarnim gradivnim jedinicama.

Winsome-Wall-Map-home-interior-design-Beach-Style-Kids-Charleston

Na zidovima se možete poigravati varijacijama na određenu naučnu temu (već pomenuti periodni sistem elemenata, atlas svijeta, abeceda, notni zapisi…) Staze na kojima se nalaze brojevi u bojama su, također, efektivan način da se nauče osnove iz matematike.

Od ranog djetinjstva potrebno je uvidjeti šta je to što dijete čini zadovoljnim i zainteresovanim za dalje istraživanje. Ostavite jedan slobodan zid na kojem dijete može iskazati svoj kreativni potencijal u bilo kojem obliku.

Svijetlo i veselo

Bitna stvar na koju ne smijemo zaboraviti je da u dječjem prostoru nema mjesta tamnim bojama. Okruženje u kojem vaše dijete boravi treba obavezno da bude miks veselih i zabavnih boja, a koje uvijek možete balansirati svjetlijim nijansama zemljane palete. Opredijelite se za boje poput plave, zelene, žute, narandžaste u svjetlijim tonovima.

Ukoliko imate mogućnost da birate, uvijek izaberite prozračan prostor.

published-in-interior-architecture-design-interior-decoration-1288x1032

Svjetlo je važna karika u prostoru koji je namijenjen za učenje, jer boravak u tamnoj prostoriji neće imati pozitivan učinak.

Mala biblioteka prilagođena djeci je uvijek siguran izbor, lektire za osnovnu školu ili, pak, selekcija vaših najdražih knjiga kada ste bili u njihovim godinama, od ranih dana mogu razviti želju vašeg djeteta za čitanjem i uvesti ga u predivan svijet književnosti.

Ekološki osviješteni

Uvijek bi bilo dobro da razvijete ekološku osviještenost. Ukrašavanje prostora naturalnim elementima može doprinijeti tome da vaše dijete razvije svijest o ekološki uravnoteženom okruženju. Neće biti na odmet da vaše dijete brine za neku sadnicu ili biljku, koja će doprinijeti i estetskom i edukativnom sadržaju sobe. Također, možete odrediti jedan dio sobe koji ćete napraviti tako da podsjeća na malu radionicu, u kojem bi se djeca igrala stvarima poput cvijeća, listova i pijeska, te svojom maštovitošću sami definisali prostor u kome žive.

interior-design-zeospot-com-zeospot-com-bbc-office-kids-room-interior-1200x803